- EU-samarbeidet bryter sammen innen ti år

Ekspert mener EU er i dyp krise.

 BRYTE SAMMEN:   Tysk EU-ekspert mener samarbeidet vil bryte sammen innen ti år. Foto: Fredrik Persson
BRYTE SAMMEN: Tysk EU-ekspert mener samarbeidet vil bryte sammen innen ti år. Foto: Fredrik PerssonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 1993 har Danmark hatt fire unntak fra EU-samarbeidet. Ett av dem er rettsforbeholdet, som unntar landet fra deler av justis- og politisamarbeidet.

Torsdag gikk danskene til valgurnene for å stemme over utvidet deltakelse i EUs justissektor. Et klart flertall - 53,1 prosent - stemte mot, mens 46,9 prosent stemte for.

EU i dyp krise Dette valgresultatet er nok et bevis på at EU er i dyp krise, mener den tyske EU-eksperten Josef Janning, som jobber for tenketanken European Council on Foreign Relations i Berlin.

Han tror flyktning- og migrasjonskrisen har splittet de 28 medlemslandene så dypt at samarbeidet ikke holder i lengden.

- Dette hadde jeg ikke sagt for to-tre år siden, men nå tror jeg at EU-samarbeidet bryter sammen innen ti år, sier Janning, ifølge Svenska Dagbladet. 

- Vil ikke mer Derek Beach ved Aarhus universitet tror flertallet av danskene har sagt nei fordi de ikke vil ha mer med EU å gjøre.

- Så kort kan det sies. Danskene er meget konsistente i sine svar, når man spør mer utførlig. De har rett og slett EU-skeptiske holdninger, sier han til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Partiene Dansk Folkeparti og Enhedslisten er blitt utpekt som vinnerne av torsdagens folkeavstemning, fordi de anbefalte velgerne å stemme nei.

- Danskenes grunnleggende holdninger er blitt aktivert under denne avstemningen. Nei-partiene er bare budbringerne, og har slik sett bare sparket inn en åpen dør, sier Beach.

Stort nederlag Nei-flertallet var et stort nederlag for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som fredag erklærte at det eksisterer en tillitskrise mellom politikerne på Christiansborg og deler av befolkningen.

Han signaliserte samtidig at det er duket for en justering i landets europapolitiske kurs, at EU bør bli slankere, og at Danmark skal orientere seg mer mot det EU-skeptiske Storbritannia.

- Søkt En av Norges fremste EU-eksperter, Erik Oddvar Eriksen ved Universitetet i Oslo, mener ikke at det danske valget nødvendigvis er et tegn på EUs nederlag.

- Det er vanskelig å spå om framtida. Denne folkeavstemningen er ikke mer interessant enn at den bekrefter status quo for Danmark, sier han til Dagbladet.

Samtidig påpeker Eriksen at det er uutforsket terreng EU nå pløyer i arbeidet med en fordeling av flyktningene som kommer til Europa.

- Det er bestandig vanskelig å gjøre noe nytt. Men å si generelt at dette er grunnlag for at hele samarbeidet bryter sammen, er ganske søkt, sier han til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram