Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU sender 6900 soldater

Bidrar med halve FN-styrken til Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EU skal stå for halvparten av den 15 000 mann store FN-ledede styrken som sendes til Libanon. Det sa FNs generalekretær Kofi Annan i dag, etter å ha møtt EU-ministere i Brussel, skriver BBC

- Prosessen skal skje i tre etapper. I den første skal 2000-3000 soldater inn i området i løet av den første uken. De to andre etappene vil fullføre innsendelsen, sa Annan, som la til at det europeiske bidraget er med på å styrke mulighetene for en varig løsning på problemet.

Styrken skal ledes av Frankrike, og de første troppene bør komme frem i løpet av et par dager. Frankrikes presidenten Jacques Chirac har tidligere sagt det er i overkant å sende 15 000 soldater til et så lite område.

I tillegg til å lede styrken, sender Frankrike 2000 soldter, Italia mellom 2000 og 3000 og Bangladesh 2000.

Styrken, kalt Unifil 2, er en del av våpenhvileavtalen mellom Libanon og Israel. Allerede fredag var 170 franske soldater - spesialtrente i minerydding - på plass i sørlige Libanon.

Israel vil ikke trekke seg helt ut av de sørlige områdene, før FN-styrkene er på plass. Det er derfor viktig for EU og FN å få på plass den internasjonale styrken så raskt som mulig, slik at det ikke blir rom for voldelige handlinger i området.

EUs utenrikssjef Javier Solana har bedt Israel heve luft- og sjøblokaden over Libanon i mellomtiden. Fredag kveld svarte utenriksminister Mark Regev at Israel ikke vil heve blokkaden før libanesiske og internasjonale styrker er på plass.

I tillegg bidrar Malaysia, Spania, Indonesia, Nepal, Danmark, Finland, Belgia og Tyskland med tropper. Norge bidrar med 100 soldater og i tillegg fire missiltorpedobåter.

SAMARBEIDER Kofi Annan og Javier Solan har blitt enige om hvor mange EU soldater som skal inn i FN-styrken i Libanon