<strong>ENIGE:</strong> EUs forhandlingsleder Robert Cooper (t.v.) håndhilser med den serbiske forhandlingslederen Borislav Stefanovic. Foto: AFP PHOTO / STR /SCANPIX
ENIGE: EUs forhandlingsleder Robert Cooper (t.v.) håndhilser med den serbiske forhandlingslederen Borislav Stefanovic. Foto: AFP PHOTO / STR /SCANPIX Vis mer

EU: Serbia og Kosovo enige om grenseposter

Kosovo og Serbia er enige om å samarbeide om grenseposter, ifølge EU. Men ifølge Serbia er forhandlingene fremdeles ikke helt i mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en uttalelse fra EU kom det sent fredag kveld fram at partene er blitt enige om håndteringen av grensepostene, og at avtalen vil bli implementert gradvis og så snart som mulig. Spørsmålet er blitt drøftet under møter tilrettelagt av EU i Brussel.

Serbernes sjefforhandler Borislav Stefanovic sier det har vært framgang i løpet av maratonforhandlingene i Brussel de siste dagene, men avviser at det er nådd noen avtale.

- Nærmer seg - Til tross for alle våre forsøk i dag, har vi ikke oppnådd noen avtale, sa Stefanovic til nyhetsbyrået Tanjug fredag kveld.

- Selv om vi kom betydelig nærmere, gjenstår fremdeles prikken over i-en, fortsetter han.

Lørdag har han uttalt at myndighetene i Beograd er klare til å fortsette forhandlingene med den samme optimismen som tidligere, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Delegasjonen fra Kosovo sier imidlertid det samme som EU gjorde fredag kveld.

- Vi har endelig nådd en avtale om en samordnet drift av grenseovergangene, sier Kosovos forhandler Edita Tahiri.

Hindring Dersom det faktisk har vært et gjennombrudd i forhandlingene, vil det innebære at en av hindringene for serbisk EU-medlemskap er blitt fjernet. Fredag neste uke skal europeiske ledere etter planen diskutere muligheten for å la Serbia bli en del av unionen.

Det har vært flere sammenstøt mellom serbere og NATO-soldater utplassert i Kosovo de siste ukene. Mandag ble 30 tyske og østerrikske soldater skadd da hundrevis av serbere nektet å fjerne veisperringer de hadde satt opp nord i Kosovo.

Ifølge Tysklands statsminister Angela Merkel viste sammenstøtene at Serbia ennå ikke er rede for EU-medlemskap.
 (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer