AstraZeneca

EU sier ja - Norge avventer

EUs legemiddelverk gir AstraZeneca-vaksinen grønt lys. Norske helsemyndigheter vil undersøke nærmere.

Direktør i Legemiddelverket, Audun Hågå, etter pressekonferansen torsdag 18. mars. Reporter: Ralf Lopstad / Dagbladet. Video: Edward Stenlund / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Legemiddelverkets direktør Audun Hågå og FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier at AstraZeneca-vaksinen fortsatt har en betinget godkjenning i Norge, men bruken av den er fortsatt på pause.

Tidligere torsdag ettermiddag varslet EUs legemiddelverk EMA at de ga vaksinen grønt lys. De mener at vaksinen er trygg og effektiv, og at det er tilstrekkelig å legge ved en advarsel om mulige blodpropper.

- Vi har seks tilfeller i Norge som er rundt denne tilstanden som er veldig spesiell og veldig sjelden. Det er veldig mange sett i forhold til hvor mange vi har vaksinert i Norge, hvis vi sammenlikner med andre land. Der varierer det veldig. Det er veldig merkelig, sier Hågå.

Hågå bekrefter at to dødsfall er medregnet i disse seks tilfellene.

SJEF: Direktør Audun Hågå i Statens legemiddelverk. Foto: Lise Åserud / NTB
SJEF: Direktør Audun Hågå i Statens legemiddelverk. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Ikke i andre land

Han sier at det i mange land ikke er oppdaget noen tilfeller av denne tilstanden.

Hågå sier til Dagbladet at det er veldig vanskelig å si hvorfor vi har flere tilfeller i Norge, enn i andre land.

- Norge er et lite og oversiktlig land, sier Hågå.

- Når det oppstår slike alvorlig tilfeller i Norge, så samles alle tilfellene på ett sykehus, det er Rikshospitalet. Da er det kanskje lettere å få oversikt enn i andre land, sier Hågå.

Fortsatt pause

TRYGT: EMA-sjef Emer Cooke konkluderer med at AstraZeneca-vaksinen er en trygg og effektiv vaksine. Vis mer

Han understreker at selv om EMA nå gir grønt lys, så er det fortsatt viktig for norske myndigheter å holde oversikt over mulige nye bivirkninger.

- Fortsatt oppmerksomhet rundt bivirkningene er fortsatt svært viktig, sier Hågå.

Hågå sier på pressekonferansen at AstraZeneca-vaksinen fortsatt vil være godkjent for bruk i Norge, men at dette ikke betyr at den må brukes i Norge. Dette er det FHI som avgjør.

- Folkehelseinstituttet mener at beslutningen om å sette vaksineringen på pause var, og fremdeles er, riktig, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

- Vi mener at det fortsatt er for tidlig å konkludere, sier Stoltenberg, og sier at det vil komme en konklusjon mot slutten av neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer