VENDER SEG MOT EU: Flere tusen mennesker samlet seg til demonstrasjoner i Reykjavik i helga for å få regjeringens politikere til å trekke seg på grunn av den finansielle krisen de har ført landet inn i. Et stort flertall i Island ønsker nå medlemsskap i EU. Foto: Halldor Kolbeins/Scanpix/AFP
VENDER SEG MOT EU: Flere tusen mennesker samlet seg til demonstrasjoner i Reykjavik i helga for å få regjeringens politikere til å trekke seg på grunn av den finansielle krisen de har ført landet inn i. Et stort flertall i Island ønsker nå medlemsskap i EU. Foto: Halldor Kolbeins/Scanpix/AFPVis mer

EU sier ja til IMF-hjelp til Island

Fordi islendingene lover å behandler alle bankkundene likt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 EU gir grønt lys for IMFs redningspakke til Island, etter at en strid om bankgarantier for sparepenger i flere EU-land er ryddet av veien.

EU-kommisjonen bekreftet mandag at EU ikke lenger vil stille seg i veien for behandlingen av kriselånet i styret til Det internasjonale pengefondet (IMF).

- Vi ønsker velkommen Islands avgjørelse om å følge reglene i EØS-avtalen. Dette er veldig viktig, og vil nå åpne veien for et vedtak i IMF, sier kommisjonens talskvinne for finanssaker, Amelia Torres, på spørsmål fra NTB.

Island har de siste dagene ligget i intense forhandlinger med flere EU-land om en avtale hvor den lille øystaten vil garantere for innskudd i europeiske filialer av de islandske bankene som er gått over ende. Islendingene har tidligere sagt at de bare garanterer for innskudd fra islandske kunder.

Søndag kveld ble en foreløpig avtale hamret ut, hvor Island bekrefter at landet vil følge EU-reglene for bankgarantier landet er forpliktet til gjennom EØS-avtalen. I praksis betyr det at Island vil betale inntil 20.000 euro per sparekonto.

Detaljene i hvordan dette vil bli gjort skal det fortsatt forhandles om, men avtalen innebærer etter alt å dømme at IMFs styre onsdag får på plass krisepakken som vil utløse et samlet lån på 6 milliarder dollar til Island.

(NTB)