EU sier ja til romprosjektet Galileo

27 milliarder og 30 satellitter ut i atmosfæren. Kan spore opp personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et flertall av EU-landene sier ja til satellittnavigeringsprosjeket Galileo, som er beregnet å koste 27 milliarder kroner.

Det gleder seksjonssjefen for satellittnavigasjon ved Norsk Romsenter, Frank Udnæs. Han ser for seg en rekke muligheter med satsingen, som innebærer at 30 satellitter skal skytes opp for å gå i bane rundt jorda.

Du kan stille spørsmål til Norsk Romsenter nederst i saken. De svarer 15:00 i dag.

- GPS svikter

- I dag svikter det amerikanske GPS-systemet ofte når man er i skogen eller i trange gater fordi signalet blir for svakt. Galileo skal samkjøres med GPS og det blir et mye sterkere signal, sier Udnæs.

GPS er utviklet for militære formål og kontrolleres av USAs militære ledelse. Det forutsetter blant annet av vanlige brukere får noe redusert tilgang til navigasjonssatellittene. USA forbeholder seg også retten til å stenge ikke-militære brukere ut av systemet, i tilfeller der det brukes aktivt av styrkene, blant annet ved krigshandlinger eller politiske konflikter.

EU-landene besluttet å gå videre med prosjektet uten støtte fra Spania. Den spanske regjeringen krever at bakkestasjonen for de 30 satellittene blir plassert i Spania, melder BBC.

Uavhengig av USA

SLIK SKAL DEN HENGE: Ifølge en tegning fra European Space Agency (ESA). Foto: AP
SLIK SKAL DEN HENGE: Ifølge en tegning fra European Space Agency (ESA). Foto: AP Vis mer

Galileo skal gjøre Europa uavhengig av det amerikanske Global Positioning System (GPS). Men det amerikanske forsvaret er allerede i gang med omfattende oppdateringer av GPS i et forsøk på å parkere Galileo før prosjektet er oppe og står.

Galileo-prosjektet er allerede fem år forsinket, og har kun én testsatellitt i bane rundt jorden, etter store finansieringsproblemer.


- Galileo vil bli en spydspiss for europeisk teknologi, sa EUs transportkommissær Jacques Barrot etter at samtalene var ferdig sent torsdag kveld.

- Vi er på vei til å få Galileo ferdig i 2013 og å kunne tilby europeere svært mange tjenester, la han til.

I tillegg til å sikre fri og rettferdig tilgang til navigasjonstjenester, vil Galileo, med sine 30 planlagte satellitter, være mer nøyaktig enn sin amerikansk-fødte slektning, som har 24 satellitter i sin tjeneste.

Kan spore opp personer

Galileo vil også ha en ekstra kanal, som mangler i GPS-modulen i dag. Det muliggjør toveiskommunikasjon, i for eksempel krisetilfeller, der GPS-enhetene vil kunne sende sin posisjon tilbake til satellitten og dermed gjøre det lettere å spore opp personer.

De to kontrollsentrene er planlagt å ligge utenfor München og utenfor Roma.

SVARER DEG: Frank Udnæs på Norsk Romsenter svarer deg om hvilke muligheter som kommer med de nye Galileo-satellittene.
BYGGES: Her settes satellitten sammen i Roma.
SLIK GÅR DEN I BANE: Satellitten skal blant annet fungere som et alternativ til det amerikanske GPS-systemet.