EU sier ja til romprosjektet Galileo

27 milliarder og 30 satellitter ut i atmosfæren. Kan spore opp personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Et flertall av EU-landene sier ja til satellittnavigeringsprosjeket Galileo, som er beregnet å koste 27 milliarder kroner.

Det gleder seksjonssjefen for satellittnavigasjon ved Norsk Romsenter, Frank Udnæs. Han ser for seg en rekke muligheter med satsingen, som innebærer at 30 satellitter skal skytes opp for å gå i bane rundt jorda.

Du kan stille spørsmål til Norsk Romsenter nederst i saken. De svarer 15:00 i dag.

- GPS svikter

- I dag svikter det amerikanske GPS-systemet ofte når man er i skogen eller i trange gater fordi signalet blir for svakt. Galileo skal samkjøres med GPS og det blir et mye sterkere signal, sier Udnæs.

GPS er utviklet for militære formål og kontrolleres av USAs militære ledelse. Det forutsetter blant annet av vanlige brukere får noe redusert tilgang til navigasjonssatellittene. USA forbeholder seg også retten til å stenge ikke-militære brukere ut av systemet, i tilfeller der det brukes aktivt av styrkene, blant annet ved krigshandlinger eller politiske konflikter.

EU-landene besluttet å gå videre med prosjektet uten støtte fra Spania. Den spanske regjeringen krever at bakkestasjonen for de 30 satellittene blir plassert i Spania, melder BBC.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer