EU-sjefer tilbyr markedsanalyse til rasende bønder

Vil komme melkebønder i møte.

Europeiske melkebønder protesterte fredag i Brussel. EUs toppledere vil sette i gang en «dyptgående markedsanalyse» av Europas melkepriser for å komme rasende melkebønder i møte. Foto: REUTERS / Thierry Roge / SCANPIX
Europeiske melkebønder protesterte fredag i Brussel. EUs toppledere vil sette i gang en «dyptgående markedsanalyse» av Europas melkepriser for å komme rasende melkebønder i møte. Foto: REUTERS / Thierry Roge / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||EUs toppledere vil sette i gang en «dyptgående markedsanalyse» av Europas melkepriser for å komme rasende melkebønder i møte.

Parallelt med EUs sommertoppmøte i Brussel har mange hundre melkebønder og deres traktorer skapt kaos i gatene rundt toppmøtebygningen og krevd handling mot fallende melkepriser i Europa.

I et utkast til erklæring fra toppmøtet ber EU-lederne EU-kommisjonen om «å presentere en dyptgående markedsanalyse innen to måneder, inkludert muligheter for å stabilisere melkemarkedet».

Bøndene, som hovedsakelig er fra Frankrike, Tyskland, Sveits og Belgia, fortsatte aksjonene fredag. Toppmøteprotesten er den foreløpig siste i en rekke av protester mot melkeprisene, hvor melkebøndene har krevd økonomisk hjelp.

Som ledd i en reform av EUs enorme landbruksstøtte er det bestemt at systemet med melkekvoter skal fases ut, noe EU så langt ikke har ønsket å endre på.

(NTB)