EU skal sjekke Russland og Ukraina

Vil vite hvorfor russisk gass ikke når fram til EU.

STOPP! Skiltene på gasskranene viser full stans. På denne stasjonen kommer den russiske gassen fra Ukraina inn til Romania, men nå når den ikke fram til folket i det sørøstlige Europa. Foto: Bogdan Cristel/Scanpix
STOPP! Skiltene på gasskranene viser full stans. På denne stasjonen kommer den russiske gassen fra Ukraina inn til Romania, men nå når den ikke fram til folket i det sørøstlige Europa. Foto: Bogdan Cristel/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russland og Ukraina har gått med på at EU sender kontrollører til Ukraina for å sjekke hvorfor russisk gass ikke når fram til en lang rekke EU-land.

- Vi har fått forsikringer fra begge parter og at de er rede til å motta internasjonale observatører, kunngjorde EU-kommisjonens president José Manuel Barroso etter et møte med det tsjekkiske EU-formannskapet i Praha onsdag.

Russland og Ukraina anklager hverandre for å stå bak kuttet i gasstilførselen, som skaper store problemer i en lang rekke europeiske land.

Barroso understreket at situasjonen er uakseptabel for EU og truer med å skade ryktet til både Russland og Ukraina som pålitelige forretningspartnere.

Han sa også at striden kan gå ut over Ukrainas ambisjoner om å en dag bli med i EU.

- Hvis Ukraina ønsker å stå nærmere EU, burde ikke landet hindre at gass kommer til EU.

EU har så langt kalt gasstriden mellom Ukraina og Russland for en kommersiell disputt, men EU-formann Mirek Topolanek innrømmet onsdag at han mener det ligger politikk i bunnen ettersom de involverte selskapene begge er statseide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer