Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU skal skremme røykere

Se alle de nye skremmende røykpakkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU går inn for å trappe opp kampen mot røyking. På pressekonferanse i Brussel i dag offentliggjorde den europeiske kommissæren for helse og forbrukerbeskyttelse, David Byrne, nye hardtslående bilder som skal brukes sammen med advarselsestekstene på sigarettpakker.

Millionkampanje

Det ble til sammen introdusert 42 bilder som er spesiallaget for å skremme EU-borgere til røykeslutt. Disse advarslene er allikevel ikke obligatoriske og de respektive EU-landene kan velge selv om de ønsker å benytte seg av bildene.

EU planlegger også å bruke 72 millioner euro, i overkant av 593 millioner norske kroner, på en omfattende PR-kampanje i medlemslandene. Dette skal videreføre arbeidet av holdningskampanjen «Føl deg fri til å si nei» som engasjerte mer enn én million unge europeere under mottoet «vær kul - ikke røyk» fra 2002 til 2004.

Sterke virkemidler

Antirøyk-kampanjen som ble presentert i dag viser blant annet nærbilder av råtne lunger, ødelagte tenner og kreftsvulst.

- Mennesker trenger å bli sjokkert ut av deres selvtilfredsstillhet med tobakk. Jeg vil ikke unnskylde noen av de bildene vi bruker. Røykens sanne ansikt er sykdom, død og grufullhet. Det er ikke glamorøst og sofistikert som tobaksprodusentene prøver å portrettere, sier Byrne.

EU vil få gjennom dette budskapet hos unge mennesker gjennom kampanjer i media og på sigarettadvarsler.

Vurderes i Norge

Norske myndigheter har en stund vært kjent med at EU planlegger en bildedatabase med sigarettadvarsler.

I Norge er det foreløpig ikke tatt stilling til om bilder på sigarettpakker skal innføres. Det må uansett trolig en forskriftsendring til før et slikt tiltak kan innføres.

Se alle røykpakkene med advarsler.

VISUALISERING:</B> EU håper bilder på sigarettpakker skal få flere til å slutte å røyke. Dette er et utvalg fra kampanjen. <a href=http://europa.eu.int/comm/mediatheque/photo/select/tabac_en.htm>Se alle røykpakkene med advarsler</a>.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media