EU skjerper krav til datalagring: - En veldig viktig dag for personvernet

- Får betydning for Norge. Svensk statsråd: - Voldsmenn kan slippe unna.

SKJERPEDE KRAV FOR UTLEVERING: EU-domstolen krever nå en presis beskrivelse av hva slags kriminalitet lagrede teledata skal brukes til å bekjempe for at teleselskapene skal gi fra seg arkiv over trafikk. Illustrasjonsfoto: Olav Olsen, Aftenposten/NTB Scanpix.  
SKJERPEDE KRAV FOR UTLEVERING: EU-domstolen krever nå en presis beskrivelse av hva slags kriminalitet lagrede teledata skal brukes til å bekjempe for at teleselskapene skal gi fra seg arkiv over trafikk. Illustrasjonsfoto: Olav Olsen, Aftenposten/NTB Scanpix.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EU-domstolen i Luxembourg har i dag underkjent de nasjonale lovene for datalagring i Sverige og Storbritannia.

For Sverige, som fortsatt skal være EU-land, betyr dommen at Riksdagen må vedta ny datalagringslov med adskillig strengere krav til utlevering av teledata (telefonsamtaler/sms/nettrafikk/epost) enn praksis har vært fram til nå.

Her kan du lese hele dommen.

Saken har gått for det svenske rettssystemet siden 2014 etter at Tele2 nektet å utlevere data på det generelle grunnlaget som Post- och telestyrelsen (PTS) har praktisert.

De andre teleselskapene i Sverige har støttet Tele2, som ikke vant fram i svenske Kammarrätten.

Men nå har den overordnede EU-domstolen pålagt Sverige å endre lover og praksis.

Norsk debatt rett over nyttår

Direktør Bjørn Erik Thon i norske Datatilsynet har lest den ferske dommen, og konkluderer slik:

- Dette er en veldig viktig dag for personvernet, og har direkte relevans for norsk praksis. EU-domstolens beslutning kan ha betydning for Forsvarsdepartementets forslag om såkalt digitalt grensevern som er lagt fram for å utvide e-tjenestens fullmakt til å kontrollere teledatatrafikk over grensene.

- VIKTIG FOR PERSONVERNET: DIREKTØR Bjørn Erik Thon i Datatilsynet Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix.
- VIKTIG FOR PERSONVERNET: DIREKTØR Bjørn Erik Thon i Datatilsynet Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix. Vis mer

- Datatilsynet kommer med vår uttalelse i den saken i januar, og problemstillingene i forslaget vil skape politisk debatt, sier Thon til Dagbladet.

- Presis beskrivelse av folks liv

Han karakteriserer EU-domstolens avgjørelse som «uhyre interessant» av to hovedgrunner:

- Domstolen slår fast at trafikkregistrering over telenettet gir en ganske presis beskrivelse av hvordan folk lever livene sine.Derfor er det strengt nødvendig at slike data bare brukes til å bekjempe alvorlig kriminalitet. Myndigheter som krever utlevering av slike data, må beskrive hva slags kriminalitet det dreier seg om.

- Og for det andre: EU-domstolen krever at en domstol eller en tredje uavhengig part først må godkjenne kravet om utlevering, påpeker Thon.

I korttekst er Stortingets vedtak om datalagring i Norge ikke nedfelt i lovverket fordi enkelte punkter er på kollisjonskurs med overordnede lover for EU/EØS.

Norsk praksis har vært mer tilnærmet EU-normer enn det EU-domstolen nå sier om svensk håndtering av teledata.

Sverige: - Voldsmenn ville gått fri

Den svenske innenriksministeren er bekymret over konsekvensene av dommen i EU-domstolen.

- Den generelle lagringen er jo en forutsetning for å kunne begjære utlevering av informasjon om grovt kriminelle.

- Her må vi analysere nøye EU-domstolens resonnement. Mange av de vi har fått dømt for alvorlig voldskriminalitet i Sverige hadde aldri kunnet bli dømt hvis vi ikke hadde kunnet lagre de opplysningene vi har hatt tilgang til så langt, sier innenriksminister Anders Ygeman (Socialdemokratene) til nyhetsbyrået TT.

Han varsler en ny runde i Kammarätten.