<strong>KRITISK:</strong> EUs klimakommisær Connie Hedegaard  advarer mot at seindrektighet i klimaforhandlingene. Foto: AFP PHOTO / JOHN THYS
KRITISK: EUs klimakommisær Connie Hedegaard advarer mot at seindrektighet i klimaforhandlingene. Foto: AFP PHOTO / JOHN THYS Vis mer

EU skuffet over klimasamtaler i Bonn

EU mener at klimaforhandlingene beveger seg «bakover» og anklager USA og andre store utslippsland for ikke å ville ta sin del av jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Denne uken har klimaforhandlere fra hele verden hatt samtaler i Bonn. Møtene er en forberedelse til klimatoppmøtet i Mexico i desember og skal bidra til at landene har mest mulig likt utgangspunkt foran de avsluttende forhandlingene.

Fremgangen er imidlertid liten, og både diplomater og miljøaktivister frykter at det vil bli umulig å realisere en ny og forpliktende internasjonal klimaavtale.

- Toget går - Med denne farten vil verden rett og slett kollektivt komme for sent til toget, advarer EUs klimakommissær Connie Hedegaard.

Flere store utslippsland vil fortsatt ikke gå med på juridisk bindende CO2-kutt, og forsøket på å komme fram til et utkast til et felles utgangspunkt for forhandlingene ble enda vanskeligere da flere land kom med tillegg i siste øyeblikk.

På toppmøtet i København i desember ble man enige om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader celsius, men landene ble ikke enige om hvordan.

- Paradoksalt Også den danske hjelpeorganisasjonen Folkekirkens Nødhjælp er svært skuffet over forhandlingene i Bonn.

- Det er paradoksalt å oppleve hvordan flere av de rikeste landene aktivt forsøker å undergrave ethvert tiltak til å forplikte sine reduksjoner utover 2012, sier Kirsten Auken. Hun er spesielt skuffet over Japan, Canada, Russland og USA.

- I løpet av uken har det til og med vært en tendens til at disse landene forsøker å skyve ansvaret for å redusere CO2-utslippene over på u-landene, sier hun til Ritzau.

Samtalene har i stor grad dreid seg om detaljer, der landene blant annet har forsøkt å konkretisere hva utslippsreduksjonene egentlig innebærer for det enkelte land, slik at det blir lettere å sammenligne fra land til land. (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer