EU skyver Norge ut i kulda

Jonas Gahr Støre (Ap) er bekymret.

SKEPTISK: Jonas Gahr Støre utrykker det han omtaler som en viss uro for de nye EU-reglene. Foto:Jacques Hvistendahl
SKEPTISK: Jonas Gahr Støre utrykker det han omtaler som en viss uro for de nye EU-reglene. Foto:Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er bekymret over at en omlegging av EUs utenrikstjeneste kan føre til at det blir vanskeligere for Norge å bli hørt.

EUs utenrikstjeneste blir fra nyttår endret. En av endringene innebærer at en avdeling som er ansvarlig for Norge og EØS-avtalen, også får ansvar for flere andre land som ikke er med i EU, blant annet Russland, Moldova og Sveits, skriver Aftenposten.

- Det er ikke gitt at Norges posisjon blir svekket, men det er grunn til å gå inn i dette med en viss uro for at det kan bli resultatet. Når en stor samarbeidspartner endrer arbeidsform og flytter om på ansvarsområder, kan vi ikke sitte stille. Samtidig skal vi være trygge på at vi med felles innsats skal få til noe som er tilfredsstillende, sier Støre.

Han viser til at Norge til nå har hatt lett tilgang til politisk nivå i EU, og at EUs embetsverk har hatt god forståelse for Norges situasjon. Han tror at kontakten vil forbli god, men frykter at det kan bli vanskeligere å få adgang på politisk nivå.

- Når Norge har hatt lett tilgang til EU, skyldes ikke det våre blå øyne. EU og Norge har felles interesser, og EU er interessert i Norge. Grunnlaget for den felles interessen vil fortsatt ligge der, og det må vi forsøke å bygge videre på, sier Støre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer