EU slakter norsk kjøtt

STAVANGER (Dagbladet): Kjøttindustrien og norske næringsmiddelmyndigheter slaktes av det europeiske overvåkingsorganet ESA. Den siste inspeksjonen avdekket åtte brudd på EØS-bestemmelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En rapport fra ESA, Eftas overvåkningsorgan, knuser mytene om norsk kjøttproduksjon.

Ved tre anledninger i fjor høst gjestet ESA-inspektør Olafur Oddgeirsson 11 norske bedrifter som håndterte ferskt kjøtt, i hovedsak slakterier.

Hans oppgave var å undersøke om Norge følger sine forpliktelser i forhold til EØS-avtalen.

Men ESA-inspektøren fant i stedet at norsk praksis brøt med rådsdirektivene 64/433/EEC og 80/778/EEC. I rapporten påpeker han åtte brudd på EØS-bestemmelsene.

Seindrektighet

«I løpet av de tre siste årene har ESA-inspektører kommentert stort sett de samme manglene,» konkluderer Oddgeirsson tørt i rapporten.

Han påpeker samtidig at dette kan skyldes norske myndigheters seindrektighet med å gjennomføre denne delen av EØS-tilpasningen.

Dette fant ESA-inspektøren på sin runde i norske slakterier og produksjonsbedrifter rundt om i landet:

  • I minst ett tilfelle drev et slakteri uten tillatelse. Til tross for at man var kjent med dette, tok ikke norske veterinærmyndigheter affære.
  • Uemballert kjøtt lå lagret sammen med pakket kjøtt i kjølelagre. Loggføringen over temperaturen i disse kjølelagrene var utilstrekkelig, og kjøttet var dessuten ikke godt nok merket.
  • I minst to tilfeller benyttet bedriftene seg av vann som ikke tilfredsstilte kravene til drikkevann. I flere av bedriftene ble vannprøver ikke tatt ofte nok. Sett under ett var kontrollen av vann og is som ble brukt, ikke i samsvar med reglene om drikkevannskvalitet.
  • I ett tilfelle sto et kjøttparti som ikke kunne brukes i produksjonen, i et ulåst kjølerom. Den lokale veterinærmyndigheten foretok ikke regelmessige kontroller for å påse at kjøttet ble holdt tilbake.
  • Salgspapirene som fulgte kjøttet var ikke godkjent av veterinærmyndighetene. Dette forekom på alle 11 stedene ESA-inspektøren besøkte.
  • I flere av bedriftene kunne bønder trampe rett inn i såkalt «reine områder», der ferskt kjøtt blir produsert, lagret eller fraktet.
  • Selv om bedriftene var godkjente av norske myndigheter, var det store avvik. I flere tilfeller var kjemikalier ikke lagret separat. Inspeksjoner som ble foretatt av myndighetene viste seg i mange tilfeller å være utilstrekkelige og ikke standardisert.

Forlenget frist

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer