EU slakter norsk kjøtt

STAVANGER (Dagbladet): Kjøttindustrien og norske næringsmiddelmyndigheter slaktes av det europeiske overvåkingsorganet ESA. Den siste inspeksjonen avdekket åtte brudd på EØS-bestemmelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En rapport fra ESA, Eftas overvåkningsorgan, knuser mytene om norsk kjøttproduksjon.

Ved tre anledninger i fjor høst gjestet ESA-inspektør Olafur Oddgeirsson 11 norske bedrifter som håndterte ferskt kjøtt, i hovedsak slakterier.

Hans oppgave var å undersøke om Norge følger sine forpliktelser i forhold til EØS-avtalen.

Men ESA-inspektøren fant i stedet at norsk praksis brøt med rådsdirektivene 64/433/EEC og 80/778/EEC. I rapporten påpeker han åtte brudd på EØS-bestemmelsene.

Seindrektighet

«I løpet av de tre siste årene har ESA-inspektører kommentert stort sett de samme manglene,» konkluderer Oddgeirsson tørt i rapporten.

Han påpeker samtidig at dette kan skyldes norske myndigheters seindrektighet med å gjennomføre denne delen av EØS-tilpasningen.

Dette fant ESA-inspektøren på sin runde i norske slakterier og produksjonsbedrifter rundt om i landet:

  • I minst ett tilfelle drev et slakteri uten tillatelse. Til tross for at man var kjent med dette, tok ikke norske veterinærmyndigheter affære.
  • Uemballert kjøtt lå lagret sammen med pakket kjøtt i kjølelagre. Loggføringen over temperaturen i disse kjølelagrene var utilstrekkelig, og kjøttet var dessuten ikke godt nok merket.
  • I minst to tilfeller benyttet bedriftene seg av vann som ikke tilfredsstilte kravene til drikkevann. I flere av bedriftene ble vannprøver ikke tatt ofte nok. Sett under ett var kontrollen av vann og is som ble brukt, ikke i samsvar med reglene om drikkevannskvalitet.
  • I ett tilfelle sto et kjøttparti som ikke kunne brukes i produksjonen, i et ulåst kjølerom. Den lokale veterinærmyndigheten foretok ikke regelmessige kontroller for å påse at kjøttet ble holdt tilbake.
  • Salgspapirene som fulgte kjøttet var ikke godkjent av veterinærmyndighetene. Dette forekom på alle 11 stedene ESA-inspektøren besøkte.
  • I flere av bedriftene kunne bønder trampe rett inn i såkalt «reine områder», der ferskt kjøtt blir produsert, lagret eller fraktet.
  • Selv om bedriftene var godkjente av norske myndigheter, var det store avvik. I flere tilfeller var kjemikalier ikke lagret separat. Inspeksjoner som ble foretatt av myndighetene viste seg i mange tilfeller å være utilstrekkelige og ikke standardisert.

Forlenget frist

I rapporten gis Norge svarfrist 1. februar. Da skulle Norge ha opplyst om hvilke tiltak som er truffet for å rette opp forholdene rundt den industrielle behandlingen av ferskt kjøtt.

I Utenriksdepartementet får Dagbladet opplyst at fristen er forlenget til 1. mars.

FOR DÅRLIGE: En rapport fra ESA, EFTAs overvåkningsorgan, knuser mytene om norsk kjøttproduksjon. Åtte brudd på EØS-bestemmelsene påpekes i en rapport.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer