EU-spioner skal overvåke innvandrere

En ny militær etterretningsorganisasjon skal overvåke flyktningestrømmene i Europa. Ifølge den danske avisa Jyllands-Posten står EU bak opprettelsen av spionnettet. Senterpartiets parlamentariske leder frykter at regjeringen må gå på denne saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norge har kun observatørstatus i den Vesteuropeiske forsvarsunionen (WEU) som ifølge Jyllands-Posten planlegger en ny etterretningsorganisasjon. Hensikten med den nye organisasjonen er å få en oversikt over flyktningestrømmene i Europa.

WEU-møte

I Madrid 1995 kom EUs ministre fram til at det var behov for en etterretningsorganisasjon. I et dokument fra møtet verserer formuleringer som at innvandrere utgjør et sikkerhetsproblem på linje med terrorisme, borgerkrig og spredning av atomvåpen. Ifølge Jyllands-Posten står det også at 'ukontrollert og ulovlig innvandring kan påvirke lov og orden i vårt samfunn.' WEUs høyeste organ, ministerrådet hevder videre at innvandrere har 'forbindelser til organisert kriminalitet' og at de kan 'importere politiske konflikter'.

Den danske avisa skriver at de 27 landene i WEU - deriblant Norge, Sverige og Danmark som har observatørstatus, er enige om at innvandring, narkotikasmugling og organisert kriminalitet som 'risiko-områder', og at det derfor vil være WEUs viktigste arbeidsområder. Selv om Norge kun har observatørstatus i Vestunionen står vi fritt til å tilknytte oss enkelte vedtak.

Hemmelighold

Vestunionen ble opprettet i 1955 som en forsvarsallianse for de ni NATO-landene i Europa.

Organisasjonen har senere tatt mål av seg til å bli Europas svar på NATO. Svenske og danske politikere er ikke informert om WEUs planer om å opprette en egen spion-organisasjon.

-Regjeringen kommer i en svært vanskelig situasjon dersom stortingsflertallet vil ha tettere samarbeid mellom Norge og EU i justissaker, sier Senterpartiets parlametariske leder Johan J. Jacobsen. Han sier til Bergens Tidende at han frykter at dette innebærer at regjeringen må gå av.

BETENKT: Johan J. Jakobsen er skeptisk til å knytte Norge for tett til EUs justispolitikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer