Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU-splid om Tyrkia

Det nederlandske EU-formannskapet reagerer kraftig på Frankrikes og Østerrikes planer om å holde folkeavstemning om Tyrkias innlemmelse i unionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare to dager etter at EU-lederne med smil og fanfarer inviterte Tyrkia til forhandlingsbordet med sikte på fullt medlemskap, kommer den interne spliden blant dagens medlemsland igjen til overflaten.

Frankrikes president Jacques Chirac har tidligere lovet sine landsmenn at de skal få ytre seg om forhandlingsresultatet før Tyrkia kan bli medlem av EU. Nå annonserer også Østerrike folkeavstemning om saken. Og siden det kreves enstemmighet blant alle dagens medlemmer for å slippe nye land inn i EU, kan et nei i kun ett land velte Tyrkias EU-drøm.

Urent spill

Nederlands utenriksminister Ben Bot, som leder EU-formannskapet ut året, kritiserer de to landenes planer om folkeavstemning.

- Det er ikke fair play å flytte målet midt i kampen. Vi har aldri sagt til tyrkerne at det skulle ligge en folkeavstemning i veien i slutten av prosessen, sier Bot til nederlandsk fjernsyn.

Skepsisen til å slippe Tyrkia inn i EU er allerede stor i mange land, og det er en utbredt følelse at EUs invitasjon er halvhjertet. Et flertall av franskmennene, østerrikerne, tyskerne, danskene er imot tyrkisk medlemskap. Selv i Spania, der EU-samarbeidet alltid har hatt stor støtte, er det stor skepsis til tyrkisk EU-medlemskap. 65 prosent av de spurte i en meningsmåling sier nei til Tyrkia.

Ben Bot frykter at en folkeavstemning i ett eller flere av de Tyrkia-skeptiske landene kan velte et tyrkisk EU-medlemskap.

- Den tanken er ikke lystelig, sier Bot.

Harde forhandlinger

Forhandlingene med Tyrkia skal starte 3. oktober 2005, men det er ikke under noen omstendighet aktuelt med EU-medlemskap før i 2014.

Tyrkias forhold til Kypros, og kravet om en de facto anerkjennelse av middelhavsøya, sto sentralt under innspurten av forhandlingene om vilkårene for videre samtaler med Tyrkia.

Men det er mange andre hindringer i veien for medlemskap fram mot 2014-2020. Forhandlingene EU og Tyrkia skal starte neste år, er i virkeligheten ikke så mye forhandlinger, som en prosess der må Tyrkia godta å rette seg etter dagens EU-regler.

Rundt 95 prosent av regelverket er det helt uaktuelt å forhandle om, dette må Tyrkia uansett godta. Det blir i stedet snakk om å finne overgangsområder på de vanskeligste punktene. Et hett tema, som også vil berøre Norge gjennom EØS-avtalen, er i hvilken grad tyrkere får adgang til arbeidsmarkedet i dagens EU. Et annet stridsspørsmål blir hvor stor landbruksstøtte og regionalstøtte Tyrkia får nyte godt av.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media