KRISEMØTE: Polens statsminister Donald Tusk, den franske presidenten Francois Hollande, britisk statsminister David Cameron, den tyske kansleren Angela Merkel og Italias ferske statsminister Matteo Renzi møttes i forkant av de europeiske toppledernes krisemøte om situasjonen i Ukraina. Foto: Yves Herman / REUTERS
KRISEMØTE: Polens statsminister Donald Tusk, den franske presidenten Francois Hollande, britisk statsminister David Cameron, den tyske kansleren Angela Merkel og Italias ferske statsminister Matteo Renzi møttes i forkant av de europeiske toppledernes krisemøte om situasjonen i Ukraina. Foto: Yves Herman / REUTERSVis mer

EU splittet i synet på Russland-sanksjoner

EU-lederne skulle torsdag forsøke å bli enige om en reaksjon mot Russlands militære inngripen i Ukraina. I forkant av møtet spriket uttalelsene fra EU-toppene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens enkelte snakket direkte om sanksjoner og russisk aggresjon, var andre langt mer dempet i sin ordbruk.

Tysklands statsminister Angela Merkel regner med at EU vil måtte innføre sanksjoner mot Russland hvis russerne ikke er klare til en dialog om Ukraina.

- Hvis det ikke kommer i stand diplomatiske samtaler, må vi også overveie sanksjoner på ulikt vis, sa Merkel på vei inn til EUs hastemøte.

- Tegne grenser på nytt Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt var klar:

- Jeg mener vi i dag bør diskutere politiske sanksjoner mot Russland. Det vil sende et veldig klart signal om at vi mener det Russland har gjort i Ukraina, er uakseptabelt, sier hun.

Litauens president Dalia Grybauskaite mener Russland er i ferd med å tegne grensene etter andre verdenskrig på nytt.

- Det vi ser i dag, er åpen og brutal aggresjon. Dagens Russland er farlig, sa hun, og viste til at konflikten ikke bare handler om Ukraina, men også andre tidligere sovjetrepublikker.

Men Nederlands statsminister Mark Rutte argumenterte for at man bør forsinke arbeidet med sanksjoner en smule «for å gi veien mot nedtrapping en sjanse».

- Åpne for dialog Også Frankrikes president François Hollande betonet behovet for avspenning.

- Vi må legge et sterkest mulig press på Russland for å dempe spenningen. Og som et ledd i det presset, finnes selvsagt til sjuende og sist muligheten for sanksjoner, sier han.

- Men hva er målet med presset? Hva er det vi ønsker å oppnå? Vi ønsker ikke å trappe opp situasjonen igjen. Vi ønsker tvert imot å åpne døren for dialog. Alle europeere må snakke med én stemme, med samme besluttsomhet og med samme mål for øye, legger Hollande til.

- Avhenger av Russland Russland har i praksis okkupert den ukrainske, men pro-russiske Krim-halvøya, noe som har utløst den verste øst-vest-krisen på over to tiår.

Vestlige ledere anklager Russland for å ha brutt folkeretten ved å sende soldater inn på Krim.

EU-toppene møtte torsdag blant andre Ukrainas nye statsminister, den tidligere protestlederen Arsenij Jatsenjuk. Han tok over styringen av landet etter at president Viktor Janukovitsj ble tvunget til å gå av 22. februar.

De nye makthaverne i Kiev ønsker en politisk løsning, så «det avhenger av om Russland er rede til å ordne opp i denne konflikten, eller om Russland stritter imot og ønsker å øke spenningen, som de har gjort de siste timene», sa Jatsenjuk.

Europeiske ledere har denne uken understreket hvor viktig det er med «konstruktiv dialog» og en «fredelig løsning» på krisen.

Det er viktig for EU er å styrke den nye regjeringen og økonomien i den konkurstruede tidligere sovjetrepublikken. EU-kommisjonen kunngjorde derfor onsdag en omfattende plan for økonomisk hjelp til Ukraina de nærmeste årene.

(NTB)

TOPPMØTE: Den tyske kansleren Angela Merkel i samtaler med den mildertidige ukrainske statsministeren, tidligere opposisjonsleder, Arseniy Yatsenyuk. EUs toppledere er samlet til krisemøte om situasjonen i Ukraina. Foto: Yves Herman / REUTERS
TOPPMØTE: Den tyske kansleren Angela Merkel i samtaler med den mildertidige ukrainske statsministeren, tidligere opposisjonsleder, Arseniy Yatsenyuk. EUs toppledere er samlet til krisemøte om situasjonen i Ukraina. Foto: Yves Herman / REUTERS Vis mer