EU splittet i synet på våpenstøtte til kurderne

Men åpner for at medlemslandene kan sende våpen dersom regimet i Bagdad gir grønt lys.

VÅPENSTØTTE:  USA forsyner nå den kurdiske peshmerga-styrkene i Nord-Irak med våpen til bruk i kampen mot militante islamister, mens det er strid i EU om slik våpenstøtte. Foto: Reuters / NTB scanpix
VÅPENSTØTTE: USA forsyner nå den kurdiske peshmerga-styrkene i Nord-Irak med våpen til bruk i kampen mot militante islamister, mens det er strid i EU om slik våpenstøtte. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidenten i det kurdiske selvstyreområdet, Masoud Barzani, ba søndag verdenssamfunnet om våpenhjelp i kampen mot de militante islamistene som har erobret flere byer i Nord-Irak.

USA har alt sendt våpen og ammunisjon, og forsvarsminister Chuck Hagel opplyser at ytterligere 130 amerikanske militærrådgivere trolig setter kursen for Nord-Irak. EU er derimot splittet i synet på våpenstøtte til kurderne.

Ingen planer Under et ekstraordinært møte i Brussel tirsdag tok flere av EU-landene til orde for å sende våpen til de kurdiske peshmerga-styrkene, mens andre land var kritiske.

Blant dem som tar til orde for å sende våpen er Frankrike, Italia og Tsjekkia, selv om ingen av dem har konkrete planer om å gjøre det.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, som besøkte Irak i helgen, mener at EUs utenriksministre bør møtes for å diskutere de kurdiske selvstyremyndighetenes bønn om våpen og bistand.

Først i neste uke vil det bli klart om det blir et slikt utenriksministermøte, opplyser diplomatiske kilder i Brussel. Hvilke EU-land som er størst motstandere av våpenstøtte, er ikke kjent.

En talsmann for EUs utenrikssjef Catherine Ashton, Sebastien Brabant, opplyste etter tirsdagens møte at EU-landene står fritt til å sende våpen til kurderne, men understreker at dette i så fall må koordineres med myndighetene i Bagdad.

Britiske helikoptre Storbritannia varslet tirsdag at de ville bidra med transporthelikoptre for å bringe nødhjelp til flyktninger i Nord-Irak, og sa seg samtidig villig til å frakte militære forsyninger fra andre land inn til de kurdiske styrkene i området.

Fra før har britene satt inn Hercules-transportfly og Tornado-jagere for å bidra i hjelpeinnsatsen.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier åpner på sin side for å gi våpen til regimet i Bagdad, noe som i seg selv vil være en radikal kursendring.

Senest mandag slo en talsmann for statsminister Angela Merkel fast at regjeringen kom til å holde fast ved prinsippet om ikke å sende våpen til konfliktsoner.

(NTB)