EU splittet om Libya

EU åpner for militære tiltak i Libya. Men kun med støtte fra FN og Den arabiske liga.

HARDT UT MOT KADHAFI: EU vil ikke søtte Franrikes og Storbritannias harde linje mot Kadhafi
HARDT UT MOT KADHAFI: EU vil ikke søtte Franrikes og Storbritannias harde linje mot KadhafiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På toppmøtet i Brussel i dag, anerkjente EU overgangsregjeringen i Libya som en samtalepartner.

Torsdag anerkjente Frankrike, på eget initiativ, den libyske overgangsregjeringen som en representant for Libya. Dermed kom Frankrikes president Nicolas Sarkozy EU-landene i forkjøpet.

Kritikk mot Frankrike EU-landene diskuterte Libya-spørsmålet på toppmøtet i Brussel først i dag, og Sarkozy måtte høste kritikk.

- Dete er galskap fra Frankrikes side å hoppe ut i det og si at «jeg anerkjenner en overgangsregjering», sier den nederlandske statsministeren Mark Rutte, følge AP.

EU vedtok i dag at de vil ikke gå så langt som å anerkjenne den som en legitim regjering.

Det norske Utenriksdepartementet påpekte også i går at folkerettslig anerkjennelse gjelder stater, ikke overgangsregjeringer. 

Forkastet Kadhafi Men etter å ha vurdert spørsmålet, kom EU frem til at de vil anerkjenne overgangsregjeringen i Benghazi, men kun som en samtalepartner, og heller ikke den eneste libyske samtalepartneren. Uansett fører avgjørelsen til at Muammar Kadhafi regnes ikke som en representant for den libyske nasjonen lenger.  

Den britiske statsministeren, David Cameron er klar i sin tale:

- Problemet har ett navn: Kadhafi. Han må gå. Vi må legge enda mer press på regimet hans for å få ham til å gå av, sier han ifølge Reuters.

Åpner for militære tiltak Både Frankrike og Storbritannia ønsker snarest mulig en flyforbudssone over Libya, i tillegg til målrettede luftangrep for å hindre Kadhafi å bombe sin egen befolkning. Men flere andre EU-land, blant annet Tyskland, er mer forsiktige.  

- I dagens situasjon, ser jeg ikke at en militær aksjon er aktuell, sier rikskansler Angela Merkel ifølge NTB.  

Likevel, EU bestemte seg for å holde alle muligheter åpne, inkludert en militær intervensjon i Libya. EU har også uttalt seg positivt om Sarkozys forslag om såkalte «humanitære soner» i Nord-Afrika for libyske flyktninger, uten å gå nærmere inn på hva dette vil innebære av militære tiltak.

Vil ha støtte fra Den arabiske liga EU slår til slutt fast militære handlinger må ha støtte fra både FN og Den arabiske liga. Ifølge nyhetsbyrået AP var det også opphetet debatt om en flyforbudssone, dette ble ikke nevnt i sluttdokumentet.  

Den arabiske liga møtes lørdag. Det er forventet at den vil diskutere forslag om en flyforbudssone og militære tiltak mot Libya.

Frankrike har sammen med Storbritannia utarbeidet et utkast til en FN-resolusjon om en flyforbudssone i Libya. Men det er svært usikkert om den vil kunne bli vedtatt. Både Tyskland og USA er skeptiske, i tillegg til Russland og Kina, skriver NTB. Både USA, Russland og Kina har mulighet til å legge ned veto mot resolusjonen i FNs Sikkerhetsråd.