FORBUDT: Dødsstraff er forbudt i hele EU - her fra en protest mot dødsstraff i Madrid i november. Foto: EPA/Scanpix
FORBUDT: Dødsstraff er forbudt i hele EU - her fra en protest mot dødsstraff i Madrid i november. Foto: EPA/ScanpixVis mer

EU stanser eksport av henrettelsesmidler

Innfører forbud mot natriumtiopental.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nye regelverket innebærer at legemidler som kan anvendes i henrettelser, ikke skal eksporteres fra EU til land som utfører henrettelser, uten at kjøperen først forsikrer produsenten om at produktet ikke vil bli brukt til dette formålet.

Regelverket omfatter blant annet natriumtiopental, som har vært vanlig i henrettelser i USA, men som det nå er mangel på.

I dag er selskaper i Storbritannia, Italia, Tyskland, Østerrike og Danmark de viktigste produsentene av natriumtiopental.

I USA har det vært mangel på stoffet siden Hospira, den eneste amerikanske produsenten av stoffet, avsluttet produksjonen i fjor.

Hospira begrunnet sin beslutning med at selskapet ikke ønsket å produsere et stoff som ble anvendt i henrettelser.

På grunn av mangelen på natriumtiopental er pentobarbital nå blitt mer vanlig i henrettelser i USA. EU innfører derfor samme eksportrestriksjoner på dette stoffet og på andre stoffer med tilsvarende virkning.

Ifølge amerikanske myndigheter ble flere henrettelser utsatt i fjor på grunn av mangelen på nødvendig legemidler.

Dødsstraff er forbudt i hele EU, og EUs 27 medlemsland har tatt til orde for en stans i henrettelsene også i resten av verden.

(NTB)