Foto: AP/Schalk van Zuydam/SCANPIX
Foto: AP/Schalk van Zuydam/SCANPIXVis mer

- EU-statene må bringe oss ut av krisa

Jens Stoltenberg mener EU-landene nå må rydde opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stoltenberg brukte mye tid på sin oppsummerende pressekonferanse på advare mot farene som nå truer med eurokrisa like om hjørnet.

- Det er ikke et spørsmål om finanskrisen kommer til å bli viktig, men hvordan. Det er ikke et spørsmål om vi kommer til å merke det, men hvordan. Det er ingen med sikkerhet som kan si hvordan dette kommer til å gå, sier Stoltenberg.

- De har brukt mye mer penger enn de har, og da går det galt, sier han.

Gir IMF lån
Regjeringen har tilbudt IMF lån på 55 milliarder kroner for å sikre tilstrekkelig utlånskapasitet til å møte EU-landenes behov for krisefinansiering.

- Mange av Norges handels- og samarbeidspartnere er nå i en vanskelig økonomisk situasjon. Vi har en sterk interesse av økonomisk og finansiell stabilitet internasjonalt, sier statsministeren om lånet og legger til:

- Dermed er vi også med på å trygge norsk økonomi og norske arbeidsplasser.

- I gal retning lenge
Stoltenberg pekte på at alle signaler siden sommeren har pekt i gal retning. Rett før terrorangrepene 22. juli hadde regjeringen et møte der man anslo en økonomisk opptur, men etter sommeren har det vært nedgang og fall i verdiskapningen i euro-området.

- Både rentene, arbeidsledigheten og vekstanslagene har gått i gal retning siden juli. Min vurdering er at det er avgjørende hva som gjøres i nasjonalstatene. Det er tre ting som er felles og som landene i euroområdet må jobbe med, sier Stoltenberg.

- Må få ned underskuddene
- Det første er å få ned underskuddene. Det som har skjedd i Europa har vært den dynamiske skattepolitikkens endelige død. Man kan ikke bruke økte skatter på å betale ned rentegjeld. Det andre er å legge til rette for lavt vekstnivå. Euroområdet vil ha negativ vekst neste år. Det tredje punktet er arbeidsmarkedet. Vi har 22-23 millioner arbeidsledige og ledigheten er på 10 prosent, slo Stoltenberg fast og la til:

- Det er nasjonalstatene i eurosonen som har brakt oss inn i den økonomiske krisen. Det er også de som må bringe oss ut av den økonomiske krisen.

Ekstreme tiltak
Stoltenberg mener det må ekstreme tiltak for å få økonomien i Europa på rett kjøl. Blant annet må byråkratiet i Hellas bort, ifølge statsministeren.

- Norge gir IMF lån. Det er en svært sikker tradisjon. Det vil vi få renter på og få tilbakebetalt. Det er ikke snakk om en gaven, men å overføre penger til en konto med høy sikkerhet. Det gir penger i sirkulasjon, og som bidrar til å skape aktivitet i norsk økonomi. Det er ingen gave.

- Må ikke glemme
Stoltenberg startet sin oppsummerende pressekonferanse i dag med å snakke om julen i lys av terrorangrepene 22.juli.

- 22.juli har preget det halvåret som vi nå legger bak oss. Det er preget av et grusomt angrep som rammet veldig mange mennesker, sa Stoltenberg.

- Det er mange som nå går inn i den første julen uten sine nærmeste, de som har mistet en nær venn. Det viktigste vi gjør nå er å ikke glemme dem. For de aller fleste har hverdagen blitt ganske normal igjen. Men det er mange som vil leve med sorgen fra 22.juli inn i julehøytiden, sa han og kom med en oppfordring om å ta vare på hverandre:

- Gi omsorg og tilstedeværelse for de menneskene som lever med sorgen etter 22.juli.

Klar for jul
I den Stoltenbergske familien er det sildesalat og løkekutting som står sentralt i de siste hektiske juleforberedelsene når nå statsministeren tar juleferie.

- Selv skal jeg gjøre ingenting. Det krever konsentrasjon og tilstedeværelse. Jeg skal gå på ski. Det er bra skiføre i Oslo-området. Jeg skal være sammen med familien, og gå rundt juletre. Det skal jeg gjøre i julen. God jul!