EU stenger grensene

EU strammer til innvandringspolitikken. Neste uke møtes EUs stats- og regjeringssjefer til toppmøte i vakre Sevilla. Nå er innvandring og økt grensekontroll de viktigste politiske sakene i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier verten for møtet, Spanias statsminister José Maria Aznar. Og Danmark overtar EUs formannskap med den innvandringsfiendtlige statsminister Anders Fogh Rasmussen i spissen.

- Vi vil arbeide for at det skal finnes felles regler i asylpolitikken. Vi kan bli en modell for resten av EU, sa Rasmussen til Dagbladet for en måned siden.

- Asylsøkere i Europa angripes nå fra to kanter. De presses mellom en dramatisk forsterket yttergrense, som gjør det enda vanskeligere å slippe inn i Europa for å få prøvet sin sak, og av at kriteriene for asyl og oppholdstillatelse kan bli strengere, sier generalsekretær Morten Tjessem i Norsk organisasjon for asylsøkere.

Det er bred enighet i EU om at yttergrensa bør forsterkes. EU vurderer en felles grensevaktstyrke.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen vant det danske valget på et innvandringsfiendtlig program. I juni ble radikale endringer i asyl- og innvandringspolitikken vedtatt.

Med konservative regjeringer i stadig flere EU-land tyder mye på at Fogh Rasmussen tør der andre tier.