EU stopper galgemannen

David Lucas tjener gode penger på å eksportere galger i eik til land i Midtøsten og Afrika. Men nå setter EU foten ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Bonden fra Suffolk i Storbritannia har ingen skrupler med å tjene penger på dødsdommer utstedt av autoritære stater som Libya og Zimbabwe. En enkel galge går for over 140 000 norske kroner. Kunder kan også velge et galgesystem der opptil fem eller seks personer kan gå i døden samtidig.

Storbritannia har ingen restriksjoner på eksport av utstyr til henrettelser, og Lucas har kunnet drive helt lovlig. EU-regler, som trår i kraft i juli, vil derimot kunne sette en stopper for handelen.

Journalister fra Guardian og BBC slapp nylig inn i produksjonslokalene, og nå raser menneskerettighetsorganisasjoner mot Lucas lukrative eksport.

Ifølge organisasjonen blir 2148 personer henrettet hvert år. De fleste dødsdommene faller i Kina, med land i Midtøsten og Afrika ikke langt etter.

I Storbritannia ble Peter Anthony Allen og John Robson Walby de siste som ble hengt i august 1964. Nå utleverer ikke regjeringen folk til land hvor de risikerer dødsstraff.

Men Lucas har ingen moralske betenkeligheter med sin produksjon av dødsmaskiner. Tvert imot.

-  Kriminelle hadde tenkt seg om to ganger dersom det hadde stått en galge på torget, sier han til BBC.

-  Galger er til og med trygge, mener Lucas.

 GALGE PÅ TORGET?:  Bonden David Lucas har ingen skrupler med sitt dødelige håndverk. Galgene sikrer lov og orden, mener han. Foto: Scan Press
GALGE PÅ TORGET?: Bonden David Lucas har ingen skrupler med sitt dødelige håndverk. Galgene sikrer lov og orden, mener han. Foto: Scan Press Vis mer

-  Jeg er ikke en forferdelig person. Produksjonen av galger er for å håndheve lov og orden. Du kan ikke plukke opp en galge og skyte noe med den. De havner ikke i hendene på kriminelle på samme måten som kniver og pistoler, sier han.

Lucas begynte å produsere galger da han kom i kontakt med en utenlandsk forretningsmann. Han utfører håndverket selv, og bruker rundt ei uke på en galge.

Nå betrakter Lucas seg som en stemme for å gjeninnføre dødsstraff i Storbritannia.

-  Regjeringen fordømmer meg, men folk sier at de trenger dødsstraff og henrettelser. Jeg snakker for folket, sier Lucas. Dødsstraff er likevel et ikke-tema i Storbritannia, og motstanden mot dødsstraff slik den praktiseres i USA, er massiv.