EU svartelister norske lakseeksportører

Ti norske lakseeksportører er i praksis utestengt fra EU-markedet etter regnskapsrot og juks med minsteprisen i lakseavtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NTB får opplyst i EU-kommisjonen at de ti norske selskapene det dreier seg om er: Nordic Group, Norexport, Nor-Fa Fish, Norfra Eksport, Sangoltgruppa, Kr. Kleiven & Co, Seaco, Mesan Holding, Johan J. Helland A/S og Oskar Einar Rydbeck.

Flere av de svartelistede selskapene er allerede konkurs eller slått sammen med andre.

Nå blir selskapene i praksis utestengt fra EU-markedet fordi EU-kommisjonen sier opp prisavtalene deres, og de må betale straffetoll hvis de vil inn i markedet.

I Nordic Group (og datterselskapet Northern Seafood), Norexport, Nor-Fa Fish, Norfra Eksport har EU-inspektører avslørt at minsteprisavtalen ble brutt og at laksen ble solgt billigere enn avtalte 3,25 euro i flere perioder av fjoråret.

Sangoltgruppa, Kr. Kleiven & Co, Seaco, Mesan Holding og Johan J. Helland A/S unnlot å sende inn salgsrapporter for flere perioder i fjor - til tross for gjentatte purringer fra Brussel.

Eksportøren Oskar Einar Rydbeck mister prisavtalen med EU, fordi EU-kommisjonen mener han nektet å samarbeide under fjorårets prisgransking.

Beklager

I beslutningen fra EU-kommisær Pascal Lamy, heter det at antidumpingtiltakene mot de norske selskapene skal innføres fra søndag 8. september.

Norske myndigheter er skuffet over at norske selskaper har brutt lakseavtalen.

- Det er beklagelig at noen ikke holder avtalen, men når de først gjør det, er det greit at de blir tatt, sier ekspedisjonssjef Magnor Nerheim i Fiskeridepartementet til NTB.

Minstepris

Det var EU som krevde at det skulle være en bestemmelse om minstepris i lakseavtalen som ble inngått i 1997. Minsteprisen var i realiteten en straff fordi EU mente norske eksportører dumpet laks i EU-markedet.

Minsteprisklausulen var ikke noe stort problem for lakseeksportørene før i fjor, da markedsprisen brått falt langt under minsteprisen.

Dermed mistet norske eksportører markedsandeler til konkurrenter i Chile og på Færøyene, som ikke er bundet av noen minstepris.

Forlenger avtale

EU-kommisjonen signaliserte på et møte med norske myndigheter i Brussel fredag at den ønsker en forlengelse av lakseavtalen fram til 28.februar neste år. Dette vil Norge trolig gå med på. Dermed vil bestemmelsene om minstepris også bli videreført.

Kommisjonen ønsket å forlenge lakseavtalen med fem måneder fordi det er satt i gang en granskning av laksenæringen i Chile og på Færøyene. EU er heller ikke er ferdig med granskingen av norske lakseprodusenter og eksportører.

Disse granskingene vil avgjøre hva slags nye avtaler Brussel vil inngå med lakseeksportører utenfor EU.

(NTB-Bård Idås)