Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- EU-tabbe av Bondevik

SVs Karin Andersen mener EU har overtatt et viktig område av norsk distriktspolitikk, nesten uten protester fra regjeringen. Hun viser til kjennelsen fra EFTA-domstolen som har kjent hele ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kjell Magne Bondevik må erkjenne at han har tatt feil i sin tolkning av EØS-avtalen og EUs regelverk, sier Andersen. Hun ber statsministeren svare på de prinsipielle sidene ved denne kjennelsen i Stortinget.

Ifølge domstolen kan imidlertid den samme distriktspolitiske virkning oppnås dersom myndighetene utnytter EUs regelverk for transportstøtte.

- Hoveddelen av ordningen kan derfor omdefineres til transportstøtte. Men det er regionalpolitikk. Og den bestemmer EU.

De som under debatten om EØS-avtale og EU-medlemskap hevdet at dette var skatte- og avgiftspolitikk, og dermed opp til Norge å avgjøre, har tatt grundig feil, sier stortingsrepresentant Andersen, med klar adresse til Bondevik.

I første omgang får pålegget fra EU ikke så store økonomiske konsekvenser, om lag 150 til 200 millioner kroner av samlede lettelser i arbeidsgiveravgiften på 5 milliarder kroner.

- Men hvis EU endrer sine regler for transportstøtte, må vi i Norge gjøre det samme. Slike endringer er sannsynlige når EU utvides østover og får helt andre utfordringer enn i dag. Derfor er kjennelsen fra EFTA-domstolen viktig og av stor prinsipiell betydning. Det bør regjeringen erkjenne og fortelle hvilke konsekvenser denne kjennelsen har for vår mulighet til bestemme vår egen politikk, sier Andersen.