Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU takker Norge for pengene

Vi betaler ti ganger så mye for den nye EØS-avtalen som for den forrige avtalen. EU takker og bukker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs utenrikskommissær takker Norge for et sjenerøst bidrag til den sosiale utjevningen i et utvidet EU gjennom den nye EØS-avtalen. - Jeg er svært oppmuntret over at EFTA-landene, og spesielt Norge, tar på seg et mer betydelig ansvar for å redusere de sosiale og økonomiske ulikhetene i et utvidet indre marked, kommenterer EU-kommissær Chris Patten.

- Dette vil bidra til å virkeliggjøre det fulle potensial i et utvidet fellesmarked og komme oss alle til gode, mener Patten.

I den nye EØS-avtalen lover EFTA-landene å bidra med 1,84 milliarder kroner til sosial og økonomisk utjevning i året til et utvidet EU.

Norge betaler nesten alt - 1,79 milliarder kroner. Det er ti ganger mer enn vi betaler i dag.

- Jeg er svært fornøyd med at vi har vært i stand til å nå et gjensidig tilfredsstillende resultat innenfor tidsfristen. Resultatet av forhandlingene er vel balansert, ifølge Patten.

Utenrikskommissæren mener det mangedoblede bidraget fra EFTA til EU var naturlig som følge av de høye kostnadene knyttet til utvidelsen av EU med ti nye land, og fordi EFTA-landene vil ha store fordeler av at det indre marked utvides med 75 millioner innbyggere.

Patten sier han venter at EØS-avtalen vil bli formelt godkjent av partene i slutten av juni, signert i juli og tre i kraft samtidig med EU-utvidelsen 1. mai neste år.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media