KRITISK: Philip Lowe, generaldirektør for energi i EU-kommisjonen, peker på risikoen ved oljeboring i Arktis. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
KRITISK: Philip Lowe, generaldirektør for energi i EU-kommisjonen, peker på risikoen ved oljeboring i Arktis. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer

EU-topp advarer mot oljeboring i Lofoten

EUs energidirektør er skeptisk til Norges Arktis-planer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonens generaldirektør for energi, Philip Lowe, advarer mot oljeboring utenfor Lofoten og i Arktis. 

- Jo mer olje man utvinner fra jorda, jo større er risikoen, både økonomisk og miljømessig, fordi man må bevege seg inn i stadig farligere farvann. Ingen bør sette i gang med oljeboring i Arktis uten å konferere med sine partnere, sier Lowe til Dagbladet.

Han vil ikke gjøre skille mellom Lofoten og arktiske strøk lengre nord.

I Arktis-konflikt
Det er ikke første gang EU advarer Norge mot boring i nord. I september i fjor gikk EU-parlamentets miljøkomite inn for stans i oljeboringen i Arktis. Da reiste statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet til Brüssel og talte EU midt imot. Til Nationen sa han at «det blir omtrent som at vi skulle uttale oss om kameldrift i Sahara, som vi ikke har noe med å gjøre», men mente likevel at det var viktig å være i dialog med EU.

Internasjonale traktater slår fast at ressursuttak på sokkelen er sokkelstaten sitt ansvar. Norge har drevet olje- og gassvirksomhet i områder som kan defineres som arktiske i 30 år, men virksomheten beveger seg stadig lengre nordover. I fjor høst uttalte både Ola Borten Moe og utenriksminister Espen Barth Eide seg positivt om boring lengre nord i Arktis. Regjeringen har sendt en konsekvensutredning om Jan Mayen på høring, og saken skal legges saken fram for Stortinget før påske. Miljømyndighetene uttalte i går at de er negative. Foran stortingsvalget blir det ny debatt om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. På begge sider er det tilhengere og motstandere. Høyre og Frp er for, mens Venstre og KrF er imot. Rødgrønn politikk har vært å la områdene være, men Ola Borten Moe sa i november at han ønsker aktivitet utenfor Lofoten.

Vil ha gassen
Lowe er ellers svært positiv til norsk gass, og sier til Dagbladet at den vil spille en viktig rolle som reservekraft når EU i større grad skal få kraften sin fra vind og sol, selv om EU har en visjon om å redusere utslippene fra kraftsektoren til nesten null fram mot 2050.

- Jeg tror EUs gassimport fra Norge vil øke. Gassen kan også få andre bruksområder, for eksempel i transport, sier han.

OMSTRIDT OMRÅDE: Lofoten. Her fra Å. Foto: Agnete Brun / Dagbladet.
OMSTRIDT OMRÅDE: Lofoten. Her fra Å. Foto: Agnete Brun / Dagbladet. Vis mer