Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU-topp går av etter korrupsjonsanklager

Swedish Match skal ha blitt tilbudt å kunne påvirke snuslovgivningen.

GÅR AV: EUs kommisjonær for helse- og forbrukersaker Johan Dalli går av med øyeblikkelig virkning etter å ha blitt etterforsket av EUs korrupsjonsjegere. Foto: REUTERS/Francois Lenoir/Files/NTBScanpix
GÅR AV: EUs kommisjonær for helse- og forbrukersaker Johan Dalli går av med øyeblikkelig virkning etter å ha blitt etterforsket av EUs korrupsjonsjegere. Foto: REUTERS/Francois Lenoir/Files/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): John Dalli, EU-kommisjonær for helse- og forbrukersaker, har gått av med øyeblikkelig virkning etter at EUs korrupsjonsjegere la fram en rapport om hans forhold til en maltesisk forretningsmann.

Det skriver EU-kommisjonen i en pressemelding.

Rapporten konkluderer med at den maltesiske entreprenøren gjennom sin kontakt med Dalli har tatt kontakt med det svenske snusselskapet - og tilbudte dem å påvirke EUs snuslovgivning mot økonomiske fordeler.

- Er sjokkert og forferdet Det var snusprodusenten Swedish Match som meldte ifra til kommisjonen om det de mener er korrupsjon.

- Vi er sjokkert og forferdet over at noen tror det er mulig å drive slik business i 2012. Det var derfor vi kontaktet EU, for slikt går virkelig ikke an, sier Nils Erlimo i Swedish Match Norge til Dagbladet.

Etterforsket Så snart kommisjonen fikk klagen om Dalli, som er tidligere finans- og utenriksminister på Malta, spurte de om å få saken etterforsket.

- Det var noe som ikke helt stemte, sier informasjonsdirektør i Swedish Match, Patrik Hildingson.

- Det kom frem at det hele skulle skje til en politisk pris, at han ville ha betalt for det. Det hele var mistenkelig, så vi valgte å anmelde det. Det viser åpenbart at vår informasjon førte til konsekvenser [for Dalli], sier Hildingson.

OLAF har ikke funnet at det har blitt gjennomført noen transaksjon mellom selskapet Swedish Match og entreprenøren. OLAF-rapporten fant ikke konkluderende bevis for at Dalli hadde deltatt i kommunikasjonen mellom Swedish Match og entreprenøren, men antar at Dalli var klar over det som skjedde.

- Overrasket Rapporten blir nå oversent til statsadvokaten på Malta, dermed er det opp til dem om de vil forfølge saken.

Det var etter at Dalli ble informerte om rapporten at han bestemte seg for å si opp. Ifølge pressemeldingen var det for å kunne forsvare sitt eget og kommisjonens rykte.

- Det er interessant at noen arbeider slik, sier Hildingson.

Dalli benekter at det som rapporten konkluderer med er sant.

Erlimo i Swedish Match er overrasket over at Dalli har valgt å gå av.

- Det kom overraskende på oss. Vi kjenner jo til saken, men hørte pressekonferansen skulle i gang i morgen, så ble vi tatt på senga, sier Erlimo.

Ifølge rapporten har ikke EUs snuslovgivning blitt påvirket av saken.