EU-topp går av etter korrupsjonsanklager

Swedish Match skal ha blitt tilbudt å kunne påvirke snuslovgivningen.

GÅR AV: EUs kommisjonær for helse- og forbrukersaker Johan Dalli går av med øyeblikkelig virkning etter å ha blitt etterforsket av EUs korrupsjonsjegere. Foto: REUTERS/Francois Lenoir/Files/NTBScanpix
GÅR AV: EUs kommisjonær for helse- og forbrukersaker Johan Dalli går av med øyeblikkelig virkning etter å ha blitt etterforsket av EUs korrupsjonsjegere. Foto: REUTERS/Francois Lenoir/Files/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): John Dalli, EU-kommisjonær for helse- og forbrukersaker, har gått av med øyeblikkelig virkning etter at EUs korrupsjonsjegere la fram en rapport om hans forhold til en maltesisk forretningsmann.

Det skriver EU-kommisjonen i en pressemelding.

Rapporten konkluderer med at den maltesiske entreprenøren gjennom sin kontakt med Dalli har tatt kontakt med det svenske snusselskapet - og tilbudte dem å påvirke EUs snuslovgivning mot økonomiske fordeler.

- Er sjokkert og forferdet Det var snusprodusenten Swedish Match som meldte ifra til kommisjonen om det de mener er korrupsjon.

- Vi er sjokkert og forferdet over at noen tror det er mulig å drive slik business i 2012. Det var derfor vi kontaktet EU, for slikt går virkelig ikke an, sier Nils Erlimo i Swedish Match Norge til Dagbladet.

Etterforsket Så snart kommisjonen fikk klagen om Dalli, som er tidligere finans- og utenriksminister på Malta, spurte de om å få saken etterforsket.

- Det var noe som ikke helt stemte, sier informasjonsdirektør i Swedish Match, Patrik Hildingson.

- Det kom frem at det hele skulle skje til en politisk pris, at han ville ha betalt for det. Det hele var mistenkelig, så vi valgte å anmelde det. Det viser åpenbart at vår informasjon førte til konsekvenser [for Dalli], sier Hildingson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer