MØRKE SKYER: Rundt 30 000 mennesker trosset regnet og samlet seg til demonstrasjon for at hellas skal forbli i eurosamarbeidet. Ved midnatt forfaller lån på 13 milliarder kroner. Hellas har allerede sagt at de ikke vil betale. Foto: AP Photo/Petros Karadjias
MØRKE SKYER: Rundt 30 000 mennesker trosset regnet og samlet seg til demonstrasjon for at hellas skal forbli i eurosamarbeidet. Ved midnatt forfaller lån på 13 milliarder kroner. Hellas har allerede sagt at de ikke vil betale. Foto: AP Photo/Petros KaradjiasVis mer

EU-toppene sa nei til Hellas desperate kriseforslag

Diskuterte forslaget på telefonkonferanse klokka 19 i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Etter å ha gjort det klart at de ikke kan eller vil tilbakebetale gjelda på rundt 13 milliarder kroner som forfaller ved midnatt, kom Hellas statsminister med et siste desperat forsøk på en toårig redningsavtale med eurosonen for å redde Hellas' økonomi.

EUs finansministre diskuterte brevet i en telefonkonferanse klokka 19 i kveld, og utfallet ble som ventet at brevet ikke utløser noen utsettelse eller nye krisemidler til grekerne.

Det er ikke mulig med en kortsiktig forlengelse av det greske låneprogrammet, bekrefter Finlands finansminister Alexander Stubb. Eurogruppen møtes igjen onsdag morgen.

Uten friske midler er grekerne ikke i stand til å betale et avdrag til Det internasjonale pengefondet IMF som forfaller ved midnatt.

Nevner ikke betingelser I brevet fra Hellas' statsminister Alexis Tspiras, nevnes ikke grekerne betingelsene som kreditorene har satt for å utløse den siste delen av kriselånet, med ett ord.

I stedet skriver Tsipras at Hellas er «fast bestemt på å betjene sin gjeld på en måte som sikrer levedyktigheten til gresk økonomi, vekst og sosiale sikkerhetsnett».

Det korte brevet virker som et havhjertet forsøk på å løse ei floke som åpenbart er mer komplisert og krever større forpliktelser enn det som skisseres på den ene A4-siden.


Wolfango Piccoli i det amerikanske rådgivningsfirmaet Teneo Intelligence ser på brevet som ment for det innenrikspolitiske debattklimaet forut for søndagens folkeavstemning.

Merkel avventer avstemning Tsipras ønsker en avtale med eurosonens redningsfond ESM for de neste to årene, parallelt med en løsning for den greske gjelden. Tsipras har også bedt om en kortvarig forlengelse av låneprogrammet med eurosonen. Programmet utløper ved midnatt tirsdag.

Tysklands statsminister Angela Merkel gjorde det klart for sine partifeller tirsdag at hun ikke er villig til å vurdere en tredje redningspakke før Hellas har avholdt den omstridte folkeavstemningen om låneavtalen søndag.

Hellas har tilbudt å utsette den planlagte folkeavstemningen søndag dersom forhandlingene med eurosonen gjenåpnes, hevder Maltas statsminister Joseph Muscat overfor Times of Malta.

Muscat skal videre ha sagt at han ikke er sikker på om det angivelige tilbudet dreier seg om et gjennombrudd eller et gresk triks for å kjøpe mer tid.

Ukjent farvann Ved midnatt tirsdag utløper det nåværende kriseprogrammet for Hellas. Dermed blir den ikke den siste delen av kriselånet utbetalt, noe som innebærer at Hellas ikke har penger til å innfri en avdrag på lån til Det internasjonale pengefondet (IMF) på 1,6 milliarder euro.

Det kan utløse en kjedereaksjon som ingen så langt aner omfanget av:
Når IMF-sjef Christine Lagarde informerer sitt styre om misligholdet, betyr det at også Hellas' gjeld til eurogruppens krisefond ESM kan forfalle.

Det kan i sin tur føre til at Den europeiske sentralbanken (ESB) erklærer greske banker for insolvente, og kutter livlinen på 90 milliarder i nødfinansiering til bankene.

Da kan alt stoppe opp.

I tillegg vil Hellas stå uten sikkerhetsnett for første gang på fem år når låneprogrammet med EU utløper.

AVVIST: Den greske statsministeren forsøkte å avverge statsbankerott med en siste bønn - på én A4-side - til europeiske ledere. Forespørselen ble avvist i kveld. Foto:  AFP PHOTO
AVVIST: Den greske statsministeren forsøkte å avverge statsbankerott med en siste bønn - på én A4-side - til europeiske ledere. Forespørselen ble avvist i kveld. Foto: AFP PHOTO Vis mer