Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU-toppens hårete gest får flere til å stusse

«2018 vinner prisen for året med de rareste hilsener av politikere».

SNODIG OPPFØRSEL: EU-president Jean-Claude Junkers oppførsel overfor Pernilla Sjölin i forkant av Det europeiske råds toppmøte 14. desember vekker oppsikt. Video: EU. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-toppen Jean-Claude Juncker er ikke fremmed for å skape overskrifter for sine eksentriske påfunn. Og det gjorde også Juncker, som er president i Europakommisjonen, i går, under et EU-møte i Brussel.

For da en av EUs toppbyråkrater kom mot ham, kom Juncker med en hårete gest.

Han rufset rett og slett den kvinnelige byråkraten i håret, før han kysset henne på kinnet.

Den engelskspråklige tyske nettavisa Deutsche Welle skriver nokså humoristisk på Twitter at «2018 vinner prisen for året med de rareste hilsener av politikere».

Sky News stiller imidlertid spørsmål ved Junckers oppførsel, og skriver: «Er det en hersketeknikk, eller bare uskyldig moro?»

Se video av hendelsen øverst i saken.

Beskyldt for å være full

Den europeiske politiske nettavisa Politico har sett nærmere på andre anledninger Juncker har skapt overskrifter, ikke for sin politikk, men for sine noe uheldige eller eksentriske uttalelser eller gester og fakter.

USTØ: President i Europakommisjonen, Jean-Claude Juncker, har blitt beskyld for å være full på jobb under Nato-toppmøtet i Brussel denne uka. Juncker ble observert snublende og ustø i forkant av gallamiddagen onsdag, og måtte støttes av forskjellige statsledere. Nå forklarer EU hva som egentlig skjedde. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Dem er det mange av.

Seinest i sommer, under Nato-toppmøtet i Brussel, ble Juncker rett og slett beskyldt for å være «drita full» etter at TV-kameraene fanget hans snublende og ustø gange.

Han var såpass ustø at han måtte støttes av forskjellige stats- og regjeringssjefer.

Spekulasjonene gikk såpass langt at EU-kommisjonens talsperson måtte gå ut og benekte at Juncker var full. Årsaken skal ha vært ryggsmerter, ifølge talspersonen, skrev NTB i juli.

«Diktatoren kommer»

Under et EU-toppmøte i Riga i 2015 skapte EU-toppen overskrifter for måten han tok imot Ungarns statsminister Viktor Orbán på.

SPØKEFUGL: EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker ønsket Ungarns statsminister Viktor Orban velkommen til Riga med «diktator-spøk». Video: Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Da Orban ankom den offisielle åpningen, snudde Juncker seg til Latvias statsminister Laimdota Straujuma og sa:

- Diktatoren kommer.

Deretter hilste han på den ungarske statsminister, klasket han på kinnet og gjentok:

«Herr diktator».

Noe Orban tilsynelatende tok med et smil.

Trodde Merkel var kona

I fjor sommer, under en pressekonferanse med Slovakias statsminister Robert Fico og EU-toppen Maroš Šefčovič ringte telefonen til Juncker.

Nokså uhørt for en såpass høytstående politiker, men det som skjedde så var om mulig enda mer uvanlig.

Juncker avslo samtalen, og antok at det bare var kona som ringte, men siden viste det seg at det var ingen ringere enn Angela Merkel som ringte, ifølge Politico.

Og beskriver det hele som en dobbel-tabbe av Juncker.

Fordi det er Frankrike

Om ikke annet er Juncker i alle fall ærlig. I alle fall var han det da han skulle forklare hvor EU-kommisjonen ikke reagerte da Frankrike brøt EUs budsjettregler i 2016.

EU-reglene sier at et statsbudsjett ikke kan ha et underskudd på mer enn tre prosent av landets BNP, men det klarte ikke Frankrike å etterfølge.

EU ga dem ytterligere tid til å få kontroll på budsjettet, men heller ikke da klarte Frankrike å etterleve reglene.

På spørsmål om hvorfor han ikke tok grep, svarte Juncker:

- Fordi det er Frankrike.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!