EU-topper på tynn is

Svindel for millioner og oppblåste kontrakter med utbetalinger til hemmelige konti. Det er beskyldninger EU-kommisjonens president Romano Prodi i dag må gi rapport om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved EU-hovedkvarteret i Brussel omtales saken som «en omfattende entreprise for plyndring». For Prodi er dette dårlig nytt. Han ble president i kommisjonen i 1999 etter at Jacques Santer og en rekke ministere fikk sparken etter beskyldninger om korrupsjon og misbruk av offentlige midler.

Stanse korrupsjon

Da Prodi tiltrådte, lovet han å rykke all korrupsjon opp med rota, og ikke på noe tidspunkt skygge unna det politiske ansvaret for uregelmessigheter.

Ryktene har lenge svirret om «uakseptabel og irregulær praksis» ved det Luxembourg-baserte Eurostat, som skaffer all offisiell statistikk for EU. Eurostat-kontoret har 760 ansatte og forvalter et budsjett på 9,5 milliarder kroner.

Værer ministerblod

EU-parlamentarikerne værer blod, og venter at hoder vil rulle. I juli ble Eurostat-sjef Yves Franches, og en nestleder, Daniel Byk, suspendert.

Kommisjonens visepresident Neil Kinnock sa da at en foreløpig revisjon i Eurostat rettferdiggjorde suspensjon av tre av kontorets toppledere. De har nå trukket seg «etter eget ønske».

Massiv kritikk

Medlemmer i EU-parlamentet har sagt at de vil forlange at den ansvarlige for økonomi og pengepolitikk i kommisjonen, Pedro Solbes, må trekke seg om Prodi ikke gir en tilfredsstillende redegjørelse.

Sentralt i etterforskningen, som gjennomføres av EUs antisvindelgruppe, står det franske firmaet Plainstat som har fått mange kontrakter fra Eurostat. Selskapets leder er under etterforskning for å ha tilegnet seg kontraktsmidler og underslag.

I fjor varslet EU-etterforskere at etterforskningen kunne ende med straffbare forhold. I mars i år ble statsadvokaten i Paris orientert om kontrakter Plainstat hadde inngått med Eurostat.

EU-kommisjonens Chris Patten sier at Eurostat hadde benyttet seg av en praksis som ikke lot seg forsvare, men at det ikke var indikasjoner på at det var gjort for personlig vinnings skyld.

- Ble pengene brukt til å betale for pels til elskerinnene, eller feriehus i Sør-Frankrike?

- Det ser ikke slik ut, sier Patten.

RYDDEGUTT: EU-kommisjonens president, Romano Prodi, har lovet kamp mot korrupsjonen, og nå har han fått en svindelskandale i fanget.