EU-toppmøte vil stoppe migrasjonsstrømmen: Skal gi milliardstøtte til afrikanske land

Ber EU-landene om å bidra.

VIL ØKE BISTANDEN UNDER EU-TOPPMØTE:  President for Det europeiske råd, Donald Tusk (H), mener mer bistand og hjelp til afrikanske land gjennom et nødfond kan bidra til mindre migrasjon. Her med Maltas statsminister under toppmøtet mellom EU og Den afrikanske Union (AU), som startet på Malta i dag. Foto: Filippo Monteforte / AFP Photo / NTB Scanpix
VIL ØKE BISTANDEN UNDER EU-TOPPMØTE: President for Det europeiske råd, Donald Tusk (H), mener mer bistand og hjelp til afrikanske land gjennom et nødfond kan bidra til mindre migrasjon. Her med Maltas statsminister under toppmøtet mellom EU og Den afrikanske Union (AU), som startet på Malta i dag. Foto: Filippo Monteforte / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg er nå på vei til Malta for et toppmøte mellom EU og Den afrikanske union (AU). Gjennom toppmøtet håper EU å forhindre at så mange økonomiske migranter og arbeidsinnvandrere reiser til Europa.

EU-kommisjonen har sagt at de vil gi 1,8 milliarder euro i et «nødfond» til afrikanske land, mot at de bidrar til å svekke migrasjonsstrømmen. De ber andre EU-land om å også bidra med penger.

- Må stoppe migrasjonen På møtet skal topplederne se på hvorfor folk reiser - og prøve å forhindre det. Økonomisk utvikling, å stoppe menneskesmuglere og å få flere stater til å ta tilbake sine borgere står på agendaen. Flyktninger utgjør brorsbarten av personer som kommer til Europa, men på dette møtet er det migrasjon som er tema.

- På toppen av vår eksisterende bistand til Afrika, så vil dette nye fondet hjelpe oss - sammen - med å tilby ulike folk i Afrika en bedre framtid, i ei tid hvor unge afrikanere ofte bare har valget mellom arbeidsløshet og radikalisering, sa Donald Tusk, leder for Det europeiske råd, i åpningstalen til toppmøtet i går.

Tusk snakket da på generelt grunnlag om unge i Afrika, om unge mennesker i de 54 forskjellige landene - i vidt forskjellig økonomisk situasjon - som utgjør kontinentet. Tusk understreket hvor viktig det er for migrasjonen at land hjelper til med å identifisere og ta tilbake borgere som har kommet til Europa, men som ikke har krav på beskyttelse.

Så spørs det om de afrikanske lederne vil godta bistand mot kravene fra EU. Og hvilke krav de har til EU og Europa selv, for å få bukt med migrasjonen. Ifølge BBC kan ett av kravene være en tryggere rute for et lite antall borgere - så borgere i ulike afrikanske land kan migrere lovlig til Europa.

EU og AU har allerede et stort samarbeid på migrasjon.

- Må sendes tilbake I høst advarte UDI-direktør Frode Forfang mot at «åpenbart grunnløse» asylsøknader overbelaster asylsystemet i Europa, slik at vi ikke klarer å ta imot dem som virkelig trenger det. I gårsdagens papiravis forklarte Erna Solberg hvorfor hun mener det er nødvendig å stoppe migrasjonen til Europa.

- Vi har et asylinstitutt for å ta vare på dem som trenger beskyttelse, ikke for arbeidsinnvandring eller økonomisk migrasjon. På økonomisk migrasjon må faktisk du følge reglene for det, og Norge er åpne for folk som har utdanning og kvalifikasjoner og kan klare seg selv, sa Solberg til Dagbladet.

Møtet ble avtalt allerede i vår, etter en båt med flyktninger sank mellom Libya og Italia og over 800 personer døde. I tillegg til å strupe de kriminelle nettverkene som frakter folk til Europa, vil EU få afrikanske land til å ta imot flere av sine borgere. Statsministeren mener at hvis Norge sender asylsøkere uten beskyttelsesbehov raskt tilbake, så vil mye av strømmen stoppe.

- Det er noen land som bidrar til asylstrømmen selv. Det er delvis ved mangel på demokrati og rettigheter, men også at de ikke er så interessert i å ta tilbake sine egne borgere i retur. Det er fordi de får så mye inntekt av innbyggere i utlandet, sier Solberg til Dagbladet.

Mer tvangsretur I fjor kom det flere avsløringer om at Eritrea prøvde å skattlegge eritreere i utlandet, flere av dem folk som hadde flyktet fra det eritreiske regimet. Norge hadde nylig også problemer med å tvangsreturnere asylsøkere med avslag til Nigeria, fordi en barnevernssak gjorde det politiske forholdet mellom Norge og Nigeria vanskelig.

Høyre og Frp har fremmed forslag om at land som får bistand, også må ta imot sine borgere når de blir sendt ut av Norge. De har også foreslått å bruke 4,2 milliarder kroner av bistandsbudsjettet på asylsøkere i Norge.

-  Først og fremst må afrikanske ledere se at de må ta imot sine egne borgere, de må samarbeide på returpolitikken og de må forstå at det er nødvendig. Det er akutt i dagens situasjon, sa Solberg til Dagbladet i går.

PÅ VEI TIL MALTA:  Statsminister Erna Solberg er nå på vei til Malta for  å delta i et toppmøte om migrasjon. På vegne av Norge vil hun argumentere for at det er viktig å strupe nettverkene av menneskesmuglere og at retursmarbeidet økes, for å roe ned migrasjonen til Europa. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅ VEI TIL MALTA: Statsminister Erna Solberg er nå på vei til Malta for å delta i et toppmøte om migrasjon. På vegne av Norge vil hun argumentere for at det er viktig å strupe nettverkene av menneskesmuglere og at retursmarbeidet økes, for å roe ned migrasjonen til Europa. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer