EU trekker propagandafilm etter rasismebeskyldninger

- Vi mente aldri å støte noen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet skrev tidligere i dag har mange reagert på EUs nye reklamefilm «Growing Together». Sjokkerte YouTube-brukere mener videoen, der en hvit kvinne forsvarer seg mot tre mørkhudede menn, er rasistisk, imperialistisk og sexistisk.

I videoen, som kan ses øverst i saken, ser vi en hvit kvinne møte tre menn med en annen etnisk bakgrunn som truer henne med forskjellige kampsporter.

Først kommer en asiat, så en sultan, før en svart mann med dreadlocks danser rundt. De tre mennene er tydeligvis ment å representere verden utenfor EU. Idet de tre mennene skal angripe EU-kvinnen, skjer imidlertid «mirakelet». Det blir plutselig 12 EU-kvinner, som omringer de farlige utlendingene, får dem til å legge vekk våpnene og sette seg ned.

De 12 kvinnene omdannes deretter naturligvis til de 12 stjernene i EU-flagget før teksten «Jo flere vi er, desto sterkere er vi».

Nå har EU hørt på kritikerne og bestemt at filmen trekkes.

- Vi har mottatt mange tilbakemeldinger på den siste videoen, inkludert flere som reagerte på budskapet den kommuniserte. Målet var å lage en «viral video» med ungdom mellom 16 og 24 som målgruppe, som forstår kodene og temaet med kampsportfilmer- og spill. Reaksjonene i målgruppa har vært positive etter at vi publiserte videoen, det var også reaksjonene i fokusgruppa vi benyttet i forkant av publiseringen, skriver Stefano Sannino, direktør for EUs utvidelsesprogram.

- Intensjonen bak videoen var absolutt ikke å være rasistisk og vi beklager at den ble oppfattet på en slik måte. Vi beklager til alle som måtte føle seg støtt. På grunn av disse kontroversene, har vi valgt å stoppe kampanjen med umiddelbar virkning og trekke videoen, skriver Sannino.

En av kritikerne på YouTube skrev følgende, uten å ha fått noe svar fra EU-toppen:

- Ikke rart EU kollapser. I stedet for å rydde opp i den finansielle krisa, bruker de penger på en rasistisk propagandavideo.