Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU-troika vil tilby Iran lettvannsreaktor

Mot at Iran ikke selv anriker uran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Storbritannia, Frankrike og Tyskland vil tilby Iran en lettvannsreaktor mot at landet gir opp planene sine om å anrike uran, som det internasjonale samfunnet frykter Iran vil bruke til å lage atomvåpen. Iran vil bli tilbudt anriket uran til reaktoren.

Hittil har Iran konsekvent avvist alle forslag som krever at de skal slutte å anrike uran. Dersom landet nekter å godta samarbeid om en lettvannsreaktor, vil EU sannsynligvis be Russland om å støtte et vedtak om sanksjoner mot Iran i Sikkerhetsrådet.

Lettvannsreaktoren vil inngå i en pakke med insentiver som EU setter sammen.

- Det vil bli vanskelig for Teheran å avvise insentivene dersom de virkelig bare ønsker atomenergi, uttalte EUs utenrikspolitiske kommissær Javier Solana i går.

Tar forbehold

Insentivene vil bli lagt frem for Sikkerhetsrådet neste uke. Det understrekes imidlertid at tilbudet ikke kommer uten forbehold: Iran må vise til «god kjernekraft-oppførsel» over en lengre periode, uttalte diplomater fra en rekke land til nyhetsbyrået AP.

- Alt avhenger av om Iran er klar for å sette seg ned og diskutere detaljer, og det vil kunne ta år før en slik reaktor blir bygget, avhengig av hvordan Iran oppfører seg. Vi vil ikke tilby dem en reaktor som er klar til bruk med en gang, sier en fransk diplomat.

Usikker sikkerhet

IRANSK KJERNEFYSISK ANLEGG: Iran er godt i gang med å anrike uran. Nå vil vestlige land tilby Iran anriket uran, mot at de selv slutter å produsere det. Foto: AP/ Scanpix
IRANSK KJERNEFYSISK ANLEGG: Iran er godt i gang med å anrike uran. Nå vil vestlige land tilby Iran anriket uran, mot at de selv slutter å produsere det. Foto: AP/ Scanpix Vis mer

For tiden bygger Iran en tungtvannsreaktor i Arak som antas å stå ferdig i 2009 og vil kunne produsere radioaktivt avfall. Det er mindre sannsynlig at en lettvannsreaktor (som bruker vanlig vann) vil misbrukes.

Like fullt kan også en lettvannsreaktor brukes for å produsere uran til atomvåpen. Selv om lavt anriket uran ikke umiddelbart kan brukes i våpenøyemed, kan det modereres til høyt anriket uran. Derfor vil EU-trioen kreve at atomavfallet skal sendes tilbake til vesten.

Det internasjonale samfunnet frykter Irans atomvåpenprogran. I forrige uke fant IAEA-inspektører spor av uran i et tidligere laboratorium tilknyttet det iranske militæret. Uranet var anriket til et høyere nivå enn det man bruker til atomenergi, skjønt det ikke var høyt nok til å bruke i produksjonen av atomvåpen.

USA skeptisk

Det er usikkert om en lettvannsreaktor vil bli godkjent i Sikkerhetsrådet. Ifølge en amerikansk diplomat vil Bushadministrasjonen reagere på planene med «en god dose skepsis».

- En slik reaktor kan bidra til å øke Irans ambisjoner om å skaffe seg atomvåpen, sier diplomaten ifølge The Guardian.

Administrasjonen er delt over spørsmålet om tilby Iran gulrot i stedet for pisk. Mens utenriksminister Condoleeza Rice støtter EUs forslag om å forelegge Iran insentiver i stedet for sanksjoner, er visepresident Dick Cheney mindre positivt innstilt til forslaget.

Uten støtte fra USA er det lite trolig at forslaget vil gå gjennom i Sikkerhetsrådet neste uke.

EU-troika vil tilby Iran lettvannsreaktor

Løftebrudd?

Dette er ikke første gang ideen om en lettvannsreaktor dukker opp. Etter forhandlingene om Irans atomvåpenprogram i Geneve i fjor, kom EU med et tilsynelatende godt tilbud. Men ifølge the Guardian hevdet Iran at de var blitt lurt - EU-troikaen skal under forhandlingene ha lovet å inkludere en lettvannsreaktor i tilbudspakken, men reaktoren var ikke med i den endelige løsningen.

Iran brøt dermed forhandlingene, som de mente hadde pågått under falske premisser, og gjenopptok anrikningen av uran. Det nye tilbudet om en lettvannsreaktor virker som en innrømmelse om at Iran hadde rett i sine anklager.

Det er imidlertid høyst usikkert om Iran vil godta et tilbud med forbehold, dersom et slikt tilbud skulle fremsettes.

- Irans beslutning om å opprettholde retten til å anrike uran er endelig og vil ikke bli omgjort, uttalte det iranske utenriksdepartementet i går.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media