Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU truer Israel med bistandskutt

Israel må sjøl ta regninga og sørge for palestinerne i de okkuperte områdene dersom ikke fredsforhandlingene fører fram, truer EU.

OKKUPASJON: Den store bosettinga Maale Adumim mellom Jerusalem og Jeriko. Dersom ikke forhandlingene fører fram til en palestinsk stat og en slutt på okkupasjonen vil EU stanse bistanden og som okkupasjonsmakt må Israel da sørge for palestinerne på okkupert land. Foto: REUTERS / Scanpix / Ammar Awad
OKKUPASJON: Den store bosettinga Maale Adumim mellom Jerusalem og Jeriko. Dersom ikke forhandlingene fører fram til en palestinsk stat og en slutt på okkupasjonen vil EU stanse bistanden og som okkupasjonsmakt må Israel da sørge for palestinerne på okkupert land. Foto: REUTERS / Scanpix / Ammar Awad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU er en stor bidragsyter til de palestinske myndighetene og har siden Oslo-avtalen ble inngått for 20 år siden bidratt med rundt 2,5 milliarder kroner årlig. Dette kan det snart bli slutt på, opplyser viktige EU-kilder til den israelske avisen Haaretz.

Dersom forhandlingsrunden som ble innledet tidligere i år ikke fører fram, og partene ikke blir enige om en avtale som innebærer israelsk tilbaketrekking og opprettelse av en palestinsk stat, truer den palestinske ledelsen med å kaste inn håndkleet og overlate det hele og fulle ansvaret for området til okkupantmakta Israel.

- God idé Da vil det også bli slutt på pengestøtten fra EU og andre internasjonale givere, og Israel må selv ta regningen, sørge for tjenester og lønne lærere, sykepleiere og andre offentlig ansatte.

Palestinernes tidligere sikkerhetssjef Mohammed Dahlan, som er svært kritisk til president Mahmoud Abbas, mener dette er en god idé og har ingen tro på en fredsavtale.

- Fredsprosessen er drevet av følelser og ikke politisk fornuft, mener Dahlan, som denne uka har vært i Brussel og hatt møter med EU-parlamentarikere.

Holder liv i diktatur - Statsminister Benjamin Netanyahu kunne ha inngått en fredsavtale, men er ikke interessert i det. Abbas er interessert i en avtale, men har ingen legitimitet blant palestinere flest, mener Dahlan.

Ifølge Dahlan er dagens milliardbistand med på å holde liv i to diktaturer, ett på Vestbredden der Abbas og hans Fatah styrer, og ett i Gaza der Hamas har makta.

De eneste som har glede av dette er Israel, som slett ikke er interessert i noen fredsavtale, hevder Dahlan.

Vil merke varer EUs fredsutsending i Midtøsten, Andreas Reinicke, håper og tror i det lengste at en fredsavtale kan komme på plass.

Reinicke understreker samtidig at EU vil trappe opp presset på Israel, blant annet ved å stille strenge krav til merking av varer som er produsert i de ulovlige israelske bosetningene på Vestbredden.

14 av 28 EU-land, blant dem Storbritannia og Frankrike, har til nå sluttet opp om beslutningen om å merke varer produsert i bosetningene, hvor EU krever full byggestans.

- Man kan ikke bygge i områdene man forhandler om, sier Reinicke.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media