EU-tull

Mens nei-siden kvesset knivene og EU-tilhengerne la champagnen til kjøling, jobbet Statsministerens kontor hektisk med å tilbakevise at Kjell Magne Bondevik hadde resignert som EU-motstander.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier han er feilsitert av den tyske avisa Der Tages- spiegel. Det var lederskribenten i Aftenposten som i går refererte til et intervju statsminister Kjell Magne Bondevik hadde gitt i Berlin-avisa. Der sier Bondevik at Norge vil bli medlem i EU «før eller seinere». Men ifølge Bondevik «skjer det ikke i meget nær framtid».

Demoraliserende

Nei til EU var ikke seine med å uttrykke misnøye med sjefen for selveste nei-regjeringen.

- Det kan virke demoraliserende på de mange som jobber for Nei til EU at statsminister Kjell Magne Bondevik i utlandet sprer et budskap som går ut på at Norge vil gå inn i EU før eller siden, sa lederen i Nei til EU, Sigbjørn Gjelsvik, til NTB.

Tidligere nei-general Kristen Nygaard ville overfor Dagbladet ikke kommentere Bondeviks uttalelser fordi han, riktig nok, trodde statsministeren var feilsitert.

Nei-dronningen Anne Enger Lahnstein ville heller ikke annet enn å understreke at hun ikke tror Norge blir medlem i EU.

Glødende telelinjer

Nyheten medførte hektisk aktivitet på Statsministerens kontor. Der ble saken tatt opp på det ukentlige møtet mellom Bondevik og hans stab, og det ble fastslått at Kjell Magne Bondevik verken var blitt skaptilhenger av EU eller svak i troen. Deretter ble «aksjon dementi» satt i verk.

Over rødglødende telefonlinjer til Tyskland ble Norges ambassade utkommandert

Og stor var lettelsen da en av diplomatene omsider fikk tak i journalisten og fikk høre på opptaket av intervjuet.

- Statsminister Bondevik sa til journalisten på engelsk at han trodde selve EU-debatten vil dukke opp «før eller seinere», ikke at Norge blir EU-medlem, sier statsministerens informasjonssjef Øivind Østang til Dagbladet.