EU tvinger gjennom flyktningdugnad

- Norge er beredt til å delta, sier justisministeren.

UENIGE: Ungarns innenriksminister Sandor Pinter (t.v.), hans franske kollega Bernard Cazeneuve og Belgias flyktning- og migrasjonsminister Theo Francken diskuterer under tirsdagens møte i Brussel. Foto: Reuters / NTB scanpix
UENIGE: Ungarns innenriksminister Sandor Pinter (t.v.), hans franske kollega Bernard Cazeneuve og Belgias flyktning- og migrasjonsminister Theo Francken diskuterer under tirsdagens møte i Brussel. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire land måtte overkjøres for at EU skule bli enig om å fordele 120.000 asylsøkere.

Svært splittede EU-land klarte ikke få til enstemmighet og måtte derfor la flyktning-dugnaden gå til avstemning i Brussel tirsdag ettermiddag. Der ble de fire østeuropeiske landene Tsjekkia, Ungarn, Slovakia og Romania overkjørt og planen om relokalisering vedtatt med kvalifisert flertall.

Finland avsto fra å stemme.

Kan bli tvunget Detaljer i planen som ble vedtatt i Brussel, er foreløpig ikke kjent. Men ifølge nyhetsbyrået DPA kan EU nå stå overfor en situasjon der de må tvinge Tsjekkia, Ungarn, Romania og Slovakia til motvillig å ta i hundrevis av asylsøkere,

De østeuropeiske landene har hele veien motsatt seg relokalisering av asylsøkere som allerede befinner seg i Europa. De frykter slike ordninger skal føre til større tilstrømming av migranter og flyktninger.

FN ber om fortgang Tyskland har på sin side presset på for en avtale om fordeling for å lette situasjonen for Italia og Hellas, som mottar hundretusenvis av båtflyktninger. Det er fra disse landene de 120.000 skal hentes.

EU har fra før vedtatt en plan om fordeling av 40.000 asylsøkere.

FN har bedt EU-landene få fortgang i arbeidet med relokalisering og minnet om at 120.000 kun utgjør 20 dager med en tilstrømming av 6.000 flyktninger og migranter.

Rundt en halv million har tatt seg til EU så langt i år.

- Norge vil delta Norge er beredt til å delta i EUs program for fordeling av asylsøkere som befinner seg i Europa, ifølge justisminister Anders Anundsen (Frp).

- For å få gjenopprettet kontrollen på Schengens yttergrense har Norge som intensjon å delta i EUs relokaliseringsinitiativ, sier Anundsen som tirsdag var med som observatør under EUs justis- og innenriksministermøte i Brussel.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram