- EU-Tyrkia-avtalen er en skrekkhistorie. Det handler om å holde folk ute, ikke å hjelpe

Ett år har gått siden avtalen ble undertegnet mellom EU og Tyrkia.

ELENDIGE BOFORHOLD: Barn i en flyktningleir på den greske øya Chios leker. Over 60 000 flyktninger og migranter venter og venter, i et håp om å få søke om asyl et sted i Europa. Men saksbehandlingen i Hellas tar tid. Foto: Mstyslav Chernov / Ap / Scanpix 
ELENDIGE BOFORHOLD: Barn i en flyktningleir på den greske øya Chios leker. Over 60 000 flyktninger og migranter venter og venter, i et håp om å få søke om asyl et sted i Europa. Men saksbehandlingen i Hellas tar tid. Foto: Mstyslav Chernov / Ap / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For ett år siden ble EU og Tyrkia enige om en såkalt flyktning- og migrantavtale (se faktaboks). Årsaken var at Europa - og Norge - var i sjokk over å oppleve den største flyktningkrisa siden andre verdenskrig: Over én million flyktninger og migranter kom over Middelhavet til Europa, høsten og vinteren 2015.

- Men avtalen er en skrekkhistorie hvor Europa gjør alt for å holde folk ute, ikke om å hjelpe. Men de menneskelige lidelsene er ikke borte, de er bare glemt, sier Sebastian Stein, feltarbeider i Leger Uten Grenser.

- Folk mot cash

Stein har jobbet på Leger Uten Grensers båt i Middelhavet i to perioder, i tillegg til å ha jobbet i Irak og andre konfliktområder.

- EU har byttet en million mennesker på flukt med cash til Tyrkia. Men over 5000 mennesker har druknet i Middelhavet etter avtalen, folk bor under forferdelige kår i Hellas, i Tyrkia og i Libya, sier han og fortsetter:

- Europas eneste agenda er å holde folk borte, ikke å få bort folks lidelser, sier Stein.

Reddet, solgt og voldtatt

Både Leger Uten Grenser, Flyktninghjelpen og andre organisasjoner frykter nå at den svært kritiserte EU-Tyrkia-avtalen også vil bli tatt i bruk andre steder i verden: At myndigheters ønske om å holde flyktninger og migranter ute er mye større enn å påse at verdens mennesker som er på flukt ikke blir utsatt for overgrep og feilbehandling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer