EU utsetter diskusjonen om flyktningfordeling

Er «i prinsippet» enige om å fordele 120 000 asylsøkere mellom landene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anders Anundsen (Frp) deltok mandag som observatør på EUs ekstraordinære møte om flyktningkrisen i Brussel. Der ble han vitne til en svært splittet Union.

- De er ikke blitt enige om en felles konklusjon, slår Anundsen fast etter en lang og hard debatt om fordeling av asylsøkere på dugnad. — Det har vært uenighet, særlig på punktet om relokalisering, sier han etter at møtet ble avsluttet sent på kvelden uten at det ble oppnådd enighet om en felles erklæring.

Flertallet av landene var enige om dugnaden, men noen land motsatte seg initiativet. Det skal spesielt gjelde Ungarn, Slovakia og Tsjekkia.
Enighet i prinsippet I stedet for en slutterklæring ble mandagens møte rundet av med en konklusjon fra formannskapslandet Luxembourg. Ifølge den var det oppnådd enighet «i prinsippet» om at 120.000 asylsøkere skal fordeles landene imellom, i tillegg til en tidligere avtale om 40.000.

Bindende kvoter, slik EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har foreslått, nevnes ikke. I stedet blir det snakket om «fleksibilitet».

En fiasko - En fiasko forkledd som et kompromiss, kaller tyske avisa Der Spiegel det.

- Det er ikke nok. Det er et første skritt, men langt fra det vi forventer av europeisk solidaritet, konkluderte Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière mandag kveld.

- Sannheten ligger i gjennomføringen, fremholdt han i det som i virket som et forsøk på å legge press på de andre landene da han sammen med Frankrike erklærte «prinsippenighet» allerede før møtet var ferdig.
Norge avventer Mens EU-landene skal krangle fram til et nytt møte 8. oktober, venter Norge med å ta stilling til deltakelse i noen dugnad.

- Vi er positive til å finne europeiske løsninger i fellesskap, men vi har ikke tatt konkret stilling til relokalisering nå, sa Anundsen til norsk presse før møtet.

- Først skal vi vurdere premissene for et slikt spørsmål. Vi må se helheten, sier han.

Selv om EU-landene tidligere er blitt enige om å ta imot 40.000 flyktninger, er det bare kommet løfter fra medlemslandene om å ta imot til sammen 32.000. Hvordan ytterligere 128.000 skal fordeles, blir nå gjenstand for hard diskusjon i ukene fremover. Anundsen beskriver likevel stemningen under møtet som «ganske god».

Uenighet Tyskland mottar svært mange asylsøknader og presser på for en mer solidarisk byrdefordeling i Europa. Landet venter inntil 1 million asylsøkere i år. Men østeuropeiske land med Ungarn i spissen vil beholde kontrollen over hvor mange de tar imot og har motsatt seg alt av bindende ordninger.

- Kvoter er ikke løsningen, sier Slovakias innenriksminister Robert Kalniak.
Grensekontroll Mens diskusjonen går i EU, fortsetter tilstrømningen av flyktninger. Søndag gjeninnførte Tyskland passkontroll, og mandag fulgte Østerrike og flere andre land opp.

- Dette er et sterkt signal til våre europeiske partnere. Selv om Tyskland er rede til å påta seg en uforholdsmessig stor andel, kan vi ikke stå alene, sier den tyske visestatsministeren Sigmar Gabriel.

Anundsen sier han vil vurdere grensekontroll «hvis det kommer veldig mange inn som vi ikke skulle klare å registrere tilfredsstillende». Ifølge UDI kom det 790 asylsøkere til Norge forrige uke.

- Vi følger utviklingen nøye og vurderer løpende, sier Anundsen.

(NTB)