EU utsetter sak om norsk straffetoll

Enda en gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs antidumpingkomité diskuterte torsdag kveld forslaget om å innføre straffetoll på norsk laks, men ble ikke enige og utsatte derfor saken. Det vil ikke bli tatt noen avgjørelse i saken før tidligst neste uke.

– Vi har foreløpig ikke fått noen håndfaste opplysninger om hva komiteen kom fram til i kveld, sa avdelingsleder Astrid Holtan i avdeling for havbruk og markedsføring i Fiskeridepartementet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) i 21-tiden torsdag kveld.

Siden Norge ikke er medlem av EU, fikk ikke norske representanter delta under møtet, men måtte isteden vente til ryktene begynte å sive ut. Og senere torsdag kveld ble det klart at kommisjonen ikke hadde blitt enige og derfor utsatte møtet.

Det er ventet en avgjørelse først tidligst i neste uke, ifølge IntraFish. Det blir inntil videre ikke innført noen straffetoll. Det er altså fortsatt uklart hva Norge kan vente seg i denne saken.

– Det eneste jeg kan si er at slik som disse rundene har utviklet seg de siste 1,5 årene, så er det utopisk å tro at det ikke vil komme tolltiltak i en eller annen form. Spørsmålet er hvor mye og på hvilken måte, sier Holtan.

Før påske foreslo EU-kommisjonen å innføre 16 prosents straffetoll på laks fra Norge. Bakgrunnen er en undersøkelse av ti norske produsenter, som ifølge kommisjonen dumper laks på EU-markedet. Forslaget går ut på å gi disse ti en straffetoll på 10-30 prosent, mens resten av næringen får 16 prosents straffetoll.

Det er imidlertid full strid i unionen om dette forslaget. Danmark har hele tiden fremholdt at forslaget er svakt fundert. Norske oppdrettsnæring og norske myndigheter har hele tiden protestert mot dumpinganklagene som de mener er direkte feil.

(ANB)