EU: Vaksine først i april

Først i april 2021 kan EU-landene forvente store forsyninger av coronavaksine.

LEDER: EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Foto: John Thys / AFP / NTB
LEDER: EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Foto: John Thys / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronavaksiner kommer til EU-landene for alvor først i april neste år, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Det store antallet forsyninger skal starte i april, sa von der Leyen på en pressekonferanse, og la til at i beste fall kan selskaper levere opptil 50 millioner vaksiner til EU i måneden.

Hurtigtester

På pressekonferansen framkom det også at EU skal bruke 100 millioner euro, eller nesten 1,1 milliarder kroner på hurtigtester for coronaviruset, i det Europa går inn i en andre smittebølge.

- Raske antigentester kommer nå inn på markedet. De kan spille en viktig rolle, og vi skal nå foreslå hvordan de kan bli godkjent i EU, sa von der Leyen.

Bent Høie kommenterte coronastrategier etter pressekonferansen 21. Oktober. Video: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

- Ingen endelig løsning

WHOs Europa-sjef, Hans Kluge, har tidligere i høst advart mot å tro at en vaksine vil løse coronakrisa. Også generaldirektør i den svenskes Folkhälsomyndighheten, Johan Carlson, og den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell, har vært klare på at en vaksine ikke alene innebærer noen løsning på coronapandemien i Sverige, ifølge Aftonbladet.

- En framtidig vaksine kommer trolig til å utgjøre et viktig verktøy i bekjempelsen av pandemien. Derimot er den ikke et verktøy som endelig løser problemet. En vaksine kan ikke alene stoppe pandemien, de viktige forebyggende tiltakene må vi ha i uoverskuelig framtid, sa Carlson, som altså er den svenske generaldirektøren for det som tilsvarer Folkehelseinstituttet her til lands.

Århundrets oppdrag

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA har begynt å legge planer for hvordan vaksinen skal nå ut til verden når den omsider er klar.

- Å trygt levere covid-19-vaksiner vil være århundrets oppdrag for den globale luftfartsindustrien, sa administrerende direktør Alexandre de Juniac i IATA i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer