EU vedtar gassdirektiv, Norge nøler

EUs energiministre vedtok i dag det mye omtalte gassdirektivet, som sterkt berører norske interesser i Nordsjøen. Direktivet kommer Norge i møte, men olje- og energiminister Marit Arnstad vil vurdere konsekvensene nærmere før hun endelig tar stilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter lang tautrekking klarte de 15 ministrene å få hele pakken på plass, ikke minst det kontroversielle punktet om hvor stor åpningen av EUs gassmarked skal være. Kompromisset innebærer en gradvis åpning, fra 20 prosent det første året til 33 prosent etter 10 år.

Direktivet tar langt på vei hensyn til norske interesser ved å skille ut gassrørledningene til havs som en egen kategori, underlagt spesielle regler og med stor myndighet for Norge til å bestemme om tredjeparter skal få adgang til rørnettet. Men Arnstad synes det er for tidlig å feire og koster knapt på seg et smil.

Granske nærmere

Hun vil se nærmere på hvordan disse reglene blir utformet, og hvordan de skal praktiseres. Derfor er det for tidlig å snakke om EØS-godkjenning, like mye som det er for tidlig å snakke om veto.

Den svenske næringsminister Anders Sundstrøm sier at det britiske kompromissforslaget, som ble innbakt i det luxembourgske EU-formannskapets endelige utkast, fikk støtte av alle 15 ministre.

- Dette er helt klart noe Norge kan leve med. Norske interesser har fått delvis gjennomslag, og under iverksettelsen av direktivet er det grunn til å håpe på mer. Vi må huske at ingen får det helt som de vil, heller ikke i EU, sier Sundstrøm.

(NTB)