- EU verre enn i 1994

- EU blir mer og mer en føderasjon. Derfor er dagens EU verre enn det vi stemte mot i 1994, sier Sp's nye leder Åslaug Haga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RØROS (Dagbladet):

Med kunnskap, begeistring og godt humør satser hun på norsk nei for tredje gang.

I går ble hun hyllet nærmest som en frelser på Sp's landsmøte. Sjelden har en ny partileder blitt møtt med så stor begeistring.

- Jeg er litt skjelven, men opplever applausen først og fremst som en usedvanlig god støtte, og blir oppløftet av begeistringen i salen. Jeg har vært i tvil om jeg skulle ta på meg denne oppgaven. Men når loddet først er kastet, da er det maks innsats. Jeg gleder meg enormt, sier Haga.

Ikke overraskende er Anne Enger Lahnstein den politikeren Haga har lært mest av. Haga, som også kommer fra Akershus, er da også skjøvet fram som lederemne av nei-dronningen og Sp's store leder på 90-tallet.

- Av Anne har jeg lært mye om standhaftighet, om at ikke noe kommer av seg selv, at man i den politiske kampen også skal bevare seg selv som person, mykheten i seg, samtidig som man er en bestemt politiker, sier Haga.

Tid for nærhet

I historiske kulisser i bergstaden Røros startet hun i går den nye EU-kampen og kampen for å gjenreise Senterpartiet.

- Sp vil ha et samfunn med nærhet til hverandre, nærhet til tjenester og nærhet til beslutninger. Det er utgangspunktet for vår EU-motstand. EUs tenkning bryter med våre grunnleggende verdier, sier Haga.

En måling i går viste solid forsprang for ja-sida, men Haga er ikke skremt.

- Det er fullt mulig å stoppe ja-suget en tredje gang, mener hun.

- Svært mange er i tvil. Ja-sida er bare opptatt av alle slags former for EU-sug. Vi må møte ja-sida med kunnskap og argumentasjon. Det gjelder å kjempe mot skjebnetroen: at vi før eller siden må bli medlem. Vi må ha tro på at det finnes en annen vei, sier Haga.

Nå begynner skoleringen og alliansebyggingen for alvor.

Etter SVs landsmøte anklaget Haga SV-leder Kristin Halvorsen for å lefle vel mye med ja-folk i egne rekker. Men nå har nei-kvinnene snakket ut.

- Vi er enige om at vi som ulike partier har ulike tilnærminger og former, til beste for nei-sida, sier Haga.

Håper på Hagen

- Hvem vil i tillegg til Sp og SV utgjøre nei-sida denne gangen?

- Jeg håper og regner med at Kristelig Folkeparti havner der, og jeg håper Venstre også gjør det. Når det gjelder Frp, vet jeg ikke hvor de havner, men jeg vil heller ha dem på nei-sida enn på ja-sida. Men vel så viktige som de politiske partiene er fagbevegelsen, miljøbevegelsen, deler av kulturlivet og forbrukerinteressene. Vi må bygge nettverk og drive lokal geriljavirksomhet, sier Haga.

- Hvem oppfatter du som drivkraft på ja-sida?

- Hvis meningsmålingene holder seg, tror jeg Høyre vil sparke i gang EU-kampen. Jeg tror det blir himla vanskelig for Jan Petersen å sitte rolig når store deler av partiet er utålmodig etter å komme i gang. Jeg tror initiativet vil komme derfra, sier Haga.

LIVREDDER? Åslaug Haga ble enstemmig valgt til ny Sp-leder etter Odd Roger Enoksen under landsmøtet på Røros i går. Samtidig forsøker partiet fortvilet å blåse liv i EU-kampen.