LAGER FOR LITE LYD: EU vil at elbiler skal bråke mer for å bedre trafikksikkerheten. Foto: AP / NTB scanpix
LAGER FOR LITE LYD: EU vil at elbiler skal bråke mer for å bedre trafikksikkerheten. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

EU vil at elbiler skal bråke mer

For å hindre ulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens noen nyter at elbiler glir nærmest lydløst gjennom bybildet, vil EU ha mer lyd og vil pålegge produsentene å skape støy. Målet er å hindre ulykker.

Håpet er at lyden skal gjøre fotgjengere - og spesielt synshemmede - mer oppmerksomme på elbiler og hybridbiler, skriver Bergens Tidende. EU-parlamentet har derfor stemt for at nye elbiler og hybridbiler etter 2019 må utstyres med et såkalt akustisk varslingssystem.

- Dette vil øke trafikksikkerheten og utvilsomt bidra til å unngå trafikkulykker, heter det i en pressemelding fra EU-kommisjonen, som ønsker vedtaket velkommen.

Også Blindeforbundet setter pris på EUs initiativ.

- Uten at jeg kjenner vedtaket i detalj, så er dette positivt for oss som er avhengige av å høre bilene, ikke se dem, sier generalsekretær Gunnar Haugsveen.

- Dette vil øke trafikksikkerheten for oss som ser dårlig. Stillegående biler er et økende problem, for det blir flere og flere av dem.

Men selv om EU vil ha mer lyd fra elbilene, vil de redusere den totale trafikkstøyen. Det skal oppnås med fire desibel lavere lyd fra busser og biler, mens vogntog må skru ned volumet med tre desibel.

(NTB)