HASTELÅN: Britenes finansminister George Osborne vil ikke bruke EU-penger til å bistå Hellas med hastelån, men nå foreslår EU-kommisjonen å gjøre nettopp det. Foto: Reuters / NTB scanpix
HASTELÅN: Britenes finansminister George Osborne vil ikke bruke EU-penger til å bistå Hellas med hastelån, men nå foreslår EU-kommisjonen å gjøre nettopp det. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

EU vil gi Hellas hastelån på 62 milliarder for å holde økonomien flytende

Motstand mot forslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen vil bruke et felles EU-fond til å gi Hellas 7 milliarder euro i hastelån for å holde den greske økonomien flytende i juli.

Kommisjonen foreslår å bruke Unionens gamle krisefond EFSM til å betale grekerne 7 milliarder euro i overgangslån med en løpetid på tre måneder, melder nyhetsbyråene Reuters og DPA.

Det er over 62 milliarder kroner etter dagens kurs.

Hellas trenger umiddelbare lån for å holde økonomien flytende mens landet prøver å sikre en ny langsiktig lånepakke på inntil 86 milliarder euro.

Planen er at fondet skal få tilbake pengene tilbake i det øyeblikk pakken er på plass. Og pengene blir kun utbetalt om grekerne vedtar de første av en lang rekke reformer allerede onsdag, heter det i forslaget fra Kommisjonen.

Men det er betydelig motstand i EU-landene utenfor eurosamarbeidet å ta i bruk et fellesfond. Britene har rast, og både Sverige og Danmark er skeptiske.

- Eurogruppen må ta regningen selv, mener finansminister George Osborne, men det er uklart om han har støtte fra mange nok land til å få stoppet forslaget.

Britene viser til at EU-landene i 201 ble enige om ikke å bruke fondet til å redde flere euroland.

(NTB)