EU vil gi mer bistand. Norge skal delta

EU vil gi mer bistand til flere land i Afrika, for å stoppe migrasjonen. Men Norge kommer også med en advarsel.

 BISTAND:  EU vil gi mer bistand til Afrikanske land, for å stoppe migrasjonsstrømmen. Foto: EPA/LINO ARRIGO AZZOPARDI
BISTAND: EU vil gi mer bistand til Afrikanske land, for å stoppe migrasjonsstrømmen. Foto: EPA/LINO ARRIGO AZZOPARDIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det å skape økonomisk utvikling og håp i mange av landene i Afrika er kanskje jobb nummer 1. For mange av dem som drar fra det afrikanske kontinentet, er personer og ungdommer som ikke ser så mye håp og utvikling i sitt eget land, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun deltar på et EU-møte i Maltas hovedstad Valletta, der rundt 60 europeiske og afrikanske ledere er samlet onsdag og torsdag for å diskutere migrasjon. Rundt 145 000 av de nesten 800 000 som har krysset Middelhavet til Europa til nå i år, reiste fra Afrika.

LES OGSÅ: EU-toppmøte vil stoppe migrasjonsstømmen: Skal gi milliardstøtte til afrikanske land.  

Milliarder EU lanserer i Valletta et Afrika-fond på 1,8 milliarder euro og håper det skal bidra til økonomisk utvikling og fjerne noen av årsakene til at folk trekker mot Europa.

Solberg gjør det klart at Norge skal «bidra med noe midler « med et beløp som først spesifiseres torsdag.

Men Norges statsminister er helt klart på at hun ønsker noe tilbake fra afrikanske land som anklages for ikke å samarbeide godt nok om hjemsendelse av avviste asylsøkere fra Europa.

Kutter ikke - Vi truer ikke med kutt, men gjør oppmerksom på at en del av dialogen og handlingsrommet blir mindre, sier Solberg på NTBs spørsmål om det er aktuelt å kutte i bistanden til land som ikke samarbeider om såkalt retur.

- Det er sånn at med de fleste land vi gir bistand, så er det en forutsetning at de også tar imot sin egen befolkning som reiser tilbake igjen. Det er en del av de kravene man må sette til godt styresett, sier hun.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram