BEGRENSET: Oversiktsbilde av Statoils anlegg på Melkøya for mottak av gass fra Snøhvit-feltet.  Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
BEGRENSET: Oversiktsbilde av Statoils anlegg på Melkøya for mottak av gass fra Snøhvit-feltet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

EU vil gjerne ha mer gass fra Norge

Men produksjonen på norsk sokkel har lite å gå på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU har i lang tid har jobbet med alternativer for å bli mindre avhengig av russisk gass og skulle gjerne ha hentet mer fra Norge. Men produksjonen på norsk sokkel har lite å gå på.

Spørsmålet har jevnlig vært diskutert med Norge, som er den nest største gasseksportøren til EU, og er blitt aktualisert i kjølvannet av gasstriden mellom Ukraina og Russland.

- Vi vil alltid ha så mye gass som Norge kan levere, men det er helt uavhengig av den aktuelle situasjonen, sier Ferran Tarradellas Espuny, som er talsmann for EUs energikommissær til NTB.

- Norge er en pålitelig leverandør, og vi importerer allerede en stor andel gass fra Norge, legger han til.

Lange kontrakter

Samtidig kjenner EU godt til at Norge ikke har kapasitet til å levere mer enn det man gjør i dag, hvor nesten all gassproduksjon går til kontinentet.

StatoilHydro har allerede gjort det klart at selskapet ikke har kapasitet til å fylle eventuelle hull i forsyningen fra Russland. All norsk gass, bortsett fra LNG fra Snøhvit, går allerede til EU.

- Vi produseres stort sett allerede med full kapasitet på norsk sokkel, og 90 prosent av all produksjonen er avsatt på lange kontrakter, sier informasjonssjef Rannveig S. Stangeland i StatoilHydro til NTB.

Liten fleksibilitet

Gassen som ikke er avsatt på lange kontrakter, omsettes i det europeiske markedet.

I helgen rapporterte gasselskapet RWE at svikt i russisk import til det tsjekkiske markedet ble oppveid av import fra Norge, men Stangeland vil ikke kommentere den aktuelle saken.

Hun sier det er en viss fleksibilitet i produksjonen, men understreker at den er liten.

- Vi kan ikke erstatte russisk eksport. Det er bare i begrenset grad vi kan flekse utover kontraktene, sier Stangeland.

(NTB)