EU vil ha europeisk kvote for Netflix

EU-kommisjonen foreslår å legge inn krav om minst 20 prosent europeisk innhold i strømmetjenester som Netflix.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har en europeisk filmkultur, mener EUs digitalkommissær Günther Oettinger og foreslår en europeisk innholdskvote også på nett.

- Det bør være en garantert andel europeisk, og vi mener 20 prosent er et fornuftig tall, sier han til pressen i Brussel.

EU-kommisjonen mener forslaget vil sikre mangfold i tilbudet hos de store amerikanske strømmetjenestene i Europa, men påpeker samtidig at det ikke får så store praktiske konsekvenser. Netflix har allerede over 20 prosent europeisk innhold, sier Oettinger.

Forslaget til nye regler skal nå til diskusjon i EU-systemet og er merket som «EØS-relevant», det vil si relevant også for Norge. Nye regler vil også gjelde for gigantleverandører av serier og film på nettet som iTunes og Amazon.

- Måten vi ser på TV og film på, har endret seg, men verdiene våre har ikke det, sier Oettinger, men blir uansett anklaget for en gammeldags tilnærming.

Spesielt Frankrike er imidlertid svært opptatt av å sikre at europeisk produksjon opprettholdes som konkurranse mot amerikansk underholdningsindustri.

Netflix har ikke vært begeistret for diskusjonen om kvoter, men satser allerede på egenprodusert innhold fra Europa, også i Frankrike.

(NTB)