EU vil ha én type lader til alle mobiltelefoner

Nytt lovforslag kan gjøre Apples nye lader ulovlig.

APPLE: EU vil nå innføre en type lader for alle mobiltelefonene som skal selges i Europa. Foto: AFP/NTB Scanpix.
APPLE: EU vil nå innføre en type lader for alle mobiltelefonene som skal selges i Europa. Foto: AFP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mobilprodusentene kan bli tvunget til å holde seg til micro-USB-kontakter på alle mobiltelefoner og nettbrett som selges i Europa.

Kravet om en standard ladekabel som virker på tvers av alle enheter skal etter sigende motvirke elektronisk avfall, samt å gjøre det billigere for forbrukerne.

EU har i flere år jobbet med å få alle mobilprodusenter til å benytte den samme typen lader, for å redusere mengden elektronisk avfall og kostnader for sluttbrukerne. I løpet av de siste årene har bransjen mer eller mindre av seg selv i stor grad gått over til Micro-USB som felles ladestandard, nettopp slik EU har ønsket, skriver Daily Mail.

Ikke kompatibel Apple har imidlertid valgt å holde fast ved sine egne løsninger, og i fjor lanserte de en ny ladekontakt kalt Lightning. Denne er ikke kompatibel med annet enn Apple-enheter, og det er til og med en elektronisk brikke i den som skal gjøre det umulig for andre å lage kopier av kabelen uten å betale en lisensavgift til Apple.

Nå har et flertall i komiteen for EUs indre marked stemt frem et nytt lovforslag som pålegger mobilprodusentene å sørge for at mobiltelefoner som selges i EU kan brukes med en universallader som går til alle telefoner.

- Vi oppfordrer medlemslandene og produsentene til endelig å innføre en universal-lader, for å sette en stopper for kabel-kaoset som råder innen mobiltelefoner og nettbrett, uttaler komitemedlem Barbara Weiler ifølge digi.no.

Siden så godt som alle produsenter for lengst har gått over til Micro-USB, er det mye som tyder på at dette lovforslaget i praksis er rettet mot Apple. Selskapet selger riktignok en Lightning til Micro-USB-adapter, men dette er åpenbart ikke godt nok for EU.

Lightning kabelen skal visstnok overføre filene raskere når du kobler deg til en computer, og den kan også plugges i begge veier i motsetning til en usb.kontakt.

Forbrukere kan fortsatt bruke Lightning-kontakten, men må da kjøpe et eget adapter.