Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU vil ha «radikal holdnings- endring» fra Putin

- Verden har aldri vært så farlig og ustabil som nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin viste få tegn til å bøye av for vestlige ønsker da han holdt sin tre timer lange nyttårspressekonferanse i Moskva i går.

I et aggressivt anslag mot Vesten brukte Putin bildet av Russland som en bjørn:

- Noen ganger lurer jeg på om bjørnen bare skulle sitte stille, gumle bær og honning i stedet for å jage smågriser. Kanskje de da ville la den i fred. Men, nei, de vil ikke, fordi de vil alltid prøve å binde ham fast. Og så snart de har bundet ham fast, vil de trekke ut hans tenner og klør, sa Putin.

EUs utenrikssjef Frederica Mogherini mener Putin legger seg på en farlig linje, og ønsker en «radikal holdningsendring» fra den russiske presidenten.

Farlig og ustabil - President Putin og det russiske lederskapet bør tenke nøye over behovet for en radikal holdningsendring overfor resten av verden, og legge om til en samarbeidslinje, sa hun under en EU-samling i Brussel etter Putins tale i går.

- Verden har aldri vært farligere og mer ustabil enn nå. Det ville bare være gode nyheter om vi klarte å bygge et konstruktivt forhold.

Mogherini mener rubelkrisa som har rammet Russland er dårlige nyheter, og bare gjør verden mer ustabil.

-Dramatisk Donald Tusk, den nye presidenten i det europeiske råd, sier at det er avgjørende for de østligste medlemslandene å diskutere forholdet til Moskva.

- Det er en veldig dramatisk situasjon, som endrer seg raskt, sier Tusk.

Russlands økonomi rammes hardt av sanskjonene fra EU, som ble innført etter annekteringen av Krim-halvøya, og forsterket etter intervensjonene øst i Ukraina.

 

BØYER IKKE AV: Til tross for tøffe økonomiske sanksjoner og en valutta i fritt fall, var det ingen tegn til en mykere linje fra Vladimir Putin da han holdt sin årvisse pressekonferanse i Moskva i går. Foto. REUTERS/Maxim Zmeyev
BØYER IKKE AV: Til tross for tøffe økonomiske sanksjoner og en valutta i fritt fall, var det ingen tegn til en mykere linje fra Vladimir Putin da han holdt sin årvisse pressekonferanse i Moskva i går. Foto. REUTERS/Maxim Zmeyev Vis mer