EU vil kontrollere oljen

Et planlagt EU-direktiv skisserer at unionen skal få kontroll over oljefeltene på norsk sokkel dersom det oppstår en energikrise. Oljekrisa i 1973 er et mulig scenario.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Britiske myndigheter er sterkt kritisk til EUs kriseskisse, skriver Aftenposten. Konsekvensen av det kan bli at norsk olje skal brukes til å forsyne land i Europa, dersom en oljekrise oppstår. Norske myndigheter kan komme til å sette seg i mot forslaget. SV ønsker at Norge skal kreve et klart svar av EU, og hva politikerne og byråkratene i unionen egentlig mener med opplysningene som har lekket ut.

I 1973 skrudde OPEC igjen oljekranene, og europiske land ble rammet hardt. Bilene sto, industrien slet med å skaffe energi. Det ble inført rasjoner, og krisa fikk selv kong Olav til å ta trikken opp i Nordmarka for å gå på ski.

Ettersom Norge er med i EUs indre marked gjennom EØS-avtalen. Dermed kan Norge bli nødt til lojalt følge opp direktivet fra EU-hold. Men Norge kan nekte. Foreløpig befinner planene seg på et tidlig stadium. Ikke bare er Norge nødt til frasi seg råderetten over oljesokkelen, men oljeselskaper i Europa kan bli pålagt å bare selge olje til europeiske land, og ikke på det frie markedet, skriver Aftenposten.

Olje- og energiminister Olav Akselsen sier til avisa at han er ukjent med EUs planer, enda han har valfartet fram og tilbake mellom Norge og EU den siste tida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer